Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Završeno EP do 23 godine, Džudo savez BiH najbolji organizator svih evropskih takmičenja u 2022. godini

Priznanja Najbolji od najboljih koje je predsjednik EJU-a Laszlo Toth uručio prvom čovjeku našeg saveza Branislavu Crnogorcu i ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Samiru Avdiću, samo su potvrda mišljenja brojnih čelnika krovne evropske i svjetske džudo federacije izrečenih nakon završetka ovogodišnjih takmičenja čiji je tehnički organizator bio Džudo savez Bosne i Hercegovine, a koji je bilo ukupno pet u ovoj kalendarskoj godini.

Evropsko prvenstvo u Džudu / Dino Šečić

Uz danas okončano EP do 23 godine, Džudo savez BiH je ove godine organizovao dva Europa kupa (senori i juniori), Europa Opena te je bio domaćin Svjetskog prvenstva za kadete, koje je proglašeno kao najbolje ikad organizovano u ovoj uzrasnoj kategoriji.

Evropsko prvenstvo u Džudu / Dino Šečić

– Iako se ovo priznanje EJU-a odnosi isključivo na 2022. godinu, s pravom možemo reći da je ono plod našeg rada u posljednjih skoro 20 godina – rekao je Branislav Crnogorac, predsjednik Džudo saveza BiH, te dodao:

– Prvo evropsko takmičenje organizovali smo davne 2003. godine, a od tada do danas bili smo domaći dva svjetska, sedam evropskih šampionata i 20ak evropskih kupova u raznim uzrasnim kategorijama.

Posljednji takmičarski dan Evropskog džudo prvenstva do 23 obilježili su reprezentativci Turske koji su do zlata stigli pobjedom nad Njemačkom. Upravo su turski džudisti i džudistkinje bili nepremostiva prepreka za naš nacionalni tim u osmini finala timskog mješovitog takmičenja.

Bronzane medalje u timskom dijelu takmičenja na kontinentalnom šampionatu osvojile su selekcije Mađarske i Gruzije. Mađari su u borbama za treće mjesto porazili Ukrajinu, dok je Gruzija bila bolja od reprezentacije Francuske.

Evropsko prvenstvo u Džudu – Dino Šečić