Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Zbog podrške opoziciji: Bjeloruska plivačica u odsutnosti osuđena na 12 godina zatvora


Vlasnica dviju olimpijskih medalja, bjeloruska plivačica Aliaksandra Herasimenia, osuđena je u odsutnosti na 12 godina zatvora u Bjelorusiji zbog “stvaranje ekstremističke formacije”, objavila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Herasimeniju (36), osvajačicu srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama (2012., 2016.), sud u Minsku proglasio je krivom, navodi se u saopštenju objavljenom na stranici Viasna, u kojem se precizira da je suđenje počelo 19. decembra.

Prema nevladinoj organizaciji, bivša plivačica, koji se povukla iz sporta 2019. i živi u egzilu, također je proglašena krivom za “pozivanje na sankcije Bjelorusiji” i “širenje lažnih informacija o događajima” u zemlji 2020. godine.

Te godine, tokom protesta bez presedana protiv osporavanog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994., Herasimenia je potpisala otvoreno pismo, zajedno s drugim bjeloruskim sportašima, pozivajući na “slobodne izbore”.

U procesu je stvorila Fondacija bjeloruske sportske solidarnosti (BSSF), organizaciju koja pruža finansijsku i pravnu pomoć bjeloruskim sportašima koji su na meti vlasti.

Bjeloruske vlasti to prepoznaju kao “ekstremističku formaciju”.

U aprilu 2021. prodala je na aukciji svoju zlatnu medalju osvojenu na Svjetskom prvenstvu 2012. za 13.500 eura kako bi prikupila sredstva za podršku opozicijskim sportašima.

Više od dvije godine bjeloruske vlasti provode neumornu represiju, a gotovo svi opozicionari su zatvoreni ili otjerani u egzil.

SCsport.ba