Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Zenički Čelik domaćin 5. dječijeg ragbi festivala za mlade iz regije


U organizaciji Ragbi kluba Čelik, na Stadionu “Kamberovića polje” u Zenici, danas se održava 5. dječiji ragbi festival, na kojem sudjeluje više od 400 djece uzrasta od osam do 18 godina iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.  

Učesnike su pozdravili premijerka Vlade Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly, koji su svima zaželjeli puno uspjeha u današnjem takmičenju.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Draženka Subašić podvukla je kako Vlada ZDK podržava ovakve projekte, koji imaju za cilj razvoj omladinskog sporta.

“Danas nam je posebno zadovoljstvo što se, evo već peti Kids rugby fest održava u Zenici, koja je i prijestolnica ragbi sporta u BiH. Drago nam je što nas je, ipak, i vrijeme poslužilo te se nadamo da će se naši gosti osjećati ugodno u našem gradu”, kazala je Subašić, koja je izrazila nadu da će ovi mladi ljudi ponovo doći u Zenicu.

Reilly je istakao kako je došao da s domaćinima proslavi 51. rođendan RK Čelik, ali i “uspjeh tog kluba u širenju interesa za ovaj britanski sport”, ali, dodao je, “još važnije, zbog njihovog rada sa djecom i zbližavanja sa zajednicom te brisanjem navodnih razlika među nama”.

“U sportu smo svi jednaki, a RK Čelik i ovaj grad imaju tradiciju na koju mogu biti ponosni. Sretan rođendan Klubu i čestitke Gradu Zenica”, poručio je Reilly.

Ataše za kulturu i sport Ambasade Francuske u BiH Sylvain Rigollet istakao je kako je ragbi veoma značajan sport u njegovoj zemlji, koja je ove godine domaćin i Svjetskog prvenstva u ragbiju.

“Zato nam je značajno da smo danas ovdje, a ujedno je lijepo vidjeti i veliki broj djece koja se danas takmiče u ovom sportu. S obzirom da je ragbi veoma značajan sport u Francuskoj i u Zenici, veoma nam je značajno da i na ovaj način povežemo Francusku i BiH”, stakao je ataše Rigollet, koji je prošle godine prisustvovao i obilježavanju velikog jubileja RK Čelik, 50. godišnjice rada tog kluba.

Predsjednik Upravnog odbora RK Čelik Mirza Oruč istakao je kako je ovo jedan sjajan događaj, a dokaz opravdanosti ovog turnira je i broj učesnika, koji se povećava iz godine u godinu te da opravdavaju i očekivanja samih učesnika.

“Očekujemo, prije svega, da imamo dobro vrijeme, da svi uživaju, da se nadmeću u fer i korektnoj igri i da razmijene iskustva sa svojimd drugarima iz svih ovih zemalja, kako bi što bolje napredovali u sportu i općenito u životu”, kazao je Oruč.

On je napomenuo kako je festival nekomercionalnog karaktera te da su, uz podršku sponzora i institucija, osigurali besplatno učešće za svu djecu.

(FENA)

The post Zenički Čelik domaćin 5. dječijeg ragbi festivala za mlade iz regije appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba