Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

10 čudnih pravila kojih se moraju pridržavati članovi kraljevske porodice


Igra je uključena? Ne!
Ovo je vjerovatno najčudnije (i najmanje strogo provođeno) pravilo na listi, ali je kraljica, navodno, zabranila kraljevskim članovima da igraju igru ​​“Monopol”. Razlog? Igra čini porodicu previše konkurentnom.

Prije udaje potrebno pismeno odobrenje
Traženje dozvole člana porodice prije prosidbe prilično je uobičajena praksa, ali članovi kraljevske porodice to podižu na potpuno novi nivo. Prema Zakonu o sukcesiji krune iz 2013. godine, prvih šest osoba u redu za krunu ne mogu se vjenčati bez pristanka vladajućeg monarha. Ako to ne urade, njih i njihove potomke bi odmah diskvalificirali i nikada se ne bi mogli popeti na tron.

Crno se nosi samo na sahranama
Ovo pravilo je malo manje zvanično, ali definitivno čudno. Prema tradiciji, članovi kraljevske porodice nose crno samo tokom sahrana. Međutim, iako ih se obeshrabruje da nose crno u javnosti, protokol je da članovi kraljevske porodice moraju svaki put spakovati crnu odjeću kad god idu na odmor. Ovo osigurava da imaju nešto prikladno za obući u slučaju da moraju prisustvovati sahrani u posljednjem trenutku.

Ne daju autograme
Ako se nadate da ćete dobiti autogram od nekog člana kraljevske porodice, imamo loše vijesti. Kraljevski protokol zabranjuje članovima porodice da ponude svoj potpis fanovima, kako ga neko ne bi pokušao falsificirati.

Dva direktna nasljednika ne mogu zajedno da lete avionom
Prema kraljevskom protokolu, dva direktna prestolonasljednika moraju da lete odvojeno dok putuju, što je sigurno u slučaju da se nešto tragično dogodi na putu.

Ograničenja u hrani
Postoji nekoliko protokola usmjerenih na to šta članovi kraljevske porodice mogu, a šta ne mogu da jedu u restoranima, ali najviše se izbjegavanju školjke, jer predstavljaju veći rizik od trovanja hranom od većine drugih namirnica. Iz istog razloga, porodici se također savjetuje da ne naručuju slabo kuhano meso, ne piju vodu iz česme u stranim zemljama i ne jedu previše začinjenu hranu.

Evidencija o svakom poklonu koji dobiju
Članovi kraljevske porodice moraju poštovati mnoga pravila kada je riječ o davanju i primanju poklona, ​​u rasponu od ljudi od kojih moraju odbiti poklone, do novčane vrednosti poklona koje mogu da zadrže.

Moraju prestati jesti kada i kraljica
Nije iznenađujuće da postoji mnoga pravila kojih se treba pridržavati kada večerate s Njenim Veličanstvom. Jedno od najvećih pravila je da pratioci na večeri moraju ponavljati kraljicino ponašanje tokom obroka, pa ako ona spusti nož i viljušku, to znači da ste i vi završili s jelom.

Dječaci nose kratke hlače do 8. godine
Nepisano je kraljevsko pravilo da dječaci moraju nositi kratke hlače veći dio svog djetinjstva, a prelaze na duže pantalone kada napune osam godina. Aristokratska praksa oblačenja mladića u haljine, a zatim i kratke hlače datira još iz 16. stoljeća, a znamo da se britanska kraljevska porodica voli držati dugogodišnje tradicije.

Izbjegavanje tamnog laka
Još jedno nezvanično pravilo oblačenja, šuška se da kraljica preferira da članovi kraljevske porodice nose prozirni ili vrlo svijetli ružičasti lak za nokte. S obzirom na to koliko su moderne kraljevske dame, ne treba čuditi da se ovo pravilo često krši.

Haber