Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Dritan Abazović: BiH, Crna Gora i Makedonija su na meti Rusije


Crna Gora je članica NATO-a i svoju vanjsku politiku neće mijenjati ni milimetar, naročito ne u kriznim situacijama, a najnovija kriza oko Ukrajine prilika je za brže uključenje u EU, rekao je Dritan Abazović, koji je od crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića dobio mandat za formiranje nove vlade.

On je istaknuo da je u kontekstu trenutnih događanja u Ukrajini za Crnu Goru važno da ima vladu nakon što je vlada premijera Zdravka Krivokapića početkom februara zgubila povjerenje zastupnika u crnogorskom parlamentu, prenosi Index.hr.

Ubrzati put ka EU
U situaciji velikog sukoba kakav je sada velike države “imaju mogućnost zapaliti male vatre na drugim mjestima”, ističe Abazović.

– Ne kažem da je ovo prijetnja za Crnu Goru, ali ako postoje zemlje koje su mete, to su samo tri zemlje: BiH, Crna Gora i Sjeverna Makedonija – upozorio je.

Abazović ističe da na globalnom planu zemlja može iskoristiti ovu situaciju kako bi ubrzala put ka punopravnom članstvu u EU.

Manjinska vlada
Govoreći o konceptu manjinske vlade koji je predložio, rekao je da je to iznuđeno rješenje te da ima podršku 41 zastupnika od ukupno 81, koliko ih je u crnogorskom parlamentu. Čelnicima SNP-a Abazović je dao rok do nedjelje da odluče hoće li podržati njegov koncept manjinske vlade.

Upitno je i zakazivanje sjednice parlamenta na kojoj bi bila izglasana vlada koju bi Abazović predložio jer prosrpski Demokratski front koristi ustavne procedure da održavanje te sjednice odgodi do kraja ljeta.

Haber