Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Holandski premijer se izvinio mirovnim snagama iz Srebrenice


Vojnici, sada veterani, bili su suočeni sa mnogo teže naoružanim snagama bosanskih Srba predvođenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem koje su izvršile masakr nad 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine, u krvoproliću koje je Međunarodni sud označio kao genocid.

Holandski premijer Mark Rutte obratio se danas stotinama veterana holandskog bataljona “Dutchbat III” u vojnoj bazi u centralnoj Holandiji, i rekao im da poslije gotovo 27 godina “neke riječi još nisu izrečene”.

“Danas se izvinjavam u ime holandske vlade svim muškarcima i ženama Dutchbata III. Vama i ljudima koji danas ne mogu biti ovdje. Sa najvećom mogućom zahvalnošću i poštovanjem prema načinu na koji je Dutchbat III pod teškim okolnostima pokušavao da čini dobro, čak i kada to više nije bilo moguće”, rekao je Rutte.

Ceremonija je održana poslije izvještaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu holandskog bataljona. U studiji su date preporuke uključujući i da vlada treba da napravi “kolektivni gest” oko, kako je navedeno, percipiraniog nedostaka priznanja i cijenjenja toga šta su holandski mirovnjaci uradili obzirom na “vanredne okolnosti u kojima je od njih traženo gotovo nemoguće”.

Holandija se dugo bori sa nasljedjem genocida u Srebrenici. Tadašnji premijer Wim Kok podnio je ostavku 2002. kada su u izvještaju oštro kritikovane holandske vlasti zbog toga što su slale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili potrebnog oružja da zaštite blizu 30.000 izbjeglica koji su pobjegli u holandsku bazu u istočnoj Bosni.

Holandski vrhovni sud je 2019. presudio da je ova zemlja djelimično odgovorna za blizu 350 bošnjačkih muškaraca koje su ubile snage VRS-a u genocidu.

Sud je presudio da su holandske mirovne snage evakuisale te muškarce iz svoje vojne baze blizu Srebrenice 13. jula 1995. iako su znale da su ti ljudi u “ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni od snaga bosanskih Srba”.

UN su također kritikovane što nisu odobrile NATO vazdušne udare da podrže lako naoružane holandske vojnike u julu 1995. godine kada su bili napadnuti. prneosi “N1“.

Haber