Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Iran tvrdi da je raketirao izraelsku bazu u Iraku


U saopštenju odjela za odnose s javnošću Zbora Islamske revolucionarne garde (IRGC) navodi se kako preuzimaju odgovornost za subotnji napad na kurdsku regionalnu vladu (KRG), rekavši da je to bio odgovor na prošlosedmični izraelski napad u Siriji u kojem su ubijena dva pripadnika IRGC-a, prenosi Anadolija.

Izrael je upozoren da će se suočiti s “oštrim, odlučnim i destruktivnim odgovorom” ako se takvi napadi nastave, a obećana je i osveta za napad u Siriji.

IRGC navodi dalje u saopštenju da je napad koji se dogodio kasno navečer bio usmjeren na izraelski “strateški centar zavjera” u Erbilu.

Istaknuto je da je sigurnost iranskih državljana “crvena linija” oružanih snaga zemlje.

Antiteroristička jedinica KRG-a je objavila u nedjelju da je desetak balističkih projektila pogodilo Erbil u Iraku nakon što su lansirani izvan zemlje. Također je istaknuto da je napad “usmjeren s istoka”, ciljajući na bogatu četvrt u smjeru američkog konzulata.

U međuvremenu, KRG-a saopštila je da je jedna osoba lakše povrijeđena usljed raketnog napada. Navodi se kako su u napadu također oštećene neke zgrade i kuće.

“Večeras su brojni napadi u Erbilu izvedeni projektilima i nijedan projektil nije pogodio novi američki konzulat u Erbilu, koji je u izgradnji”, objavio je na Twitteru Lawk Ghafuri, voditelj KRG-ovog odjela za odnose sa stranim medijima.

“Međutim, područja oko kampusa pogođena su projektilima”, dodao je.

Guverner Erbila Omed Khoshnaw ranije je rekao televiziji Rudaw sa sjedištem u Erbilu da je došlo do terorističkog napada na američki konzulat.

Premijer kurdske regionalne vlade sjevernog Iraka osudio je napad u Erbilu.

U objavi na službenom Twitteru KRG-a, Masrour Barzani je rekao da “Erbil neće pokleknuti pred kukavicama. Oštro osuđujem teroristički napad na nekoliko mjesta u Erbilu”.

I irački premijer Mustafa al-Kadhimi se oglasio na društvenim mrežama, kazavši da je cilj napada bila sigurnost ljudi, dodajući da će zvaničnici pokrenuti istragu o napadu.

Kadhimi je dodao kako će sigurnosne snage istražiti ovaj napad.

“Oduprijet ćemo se napadima usmjerenim na sigurnost naših gradova i dobrobit naših ljudi”, naglasio je

Turske vlasti su se također oglasile osudivši napad.

“Djela koja imaju za cilj narušavanje mira i stabilnosti u Iraku potpuno su neprihvatljiva”, navodi se u saopštenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

“Turska će nastaviti stajati uz Irak u njegovoj borbi protiv terorizma”, dodaje se. prneosi “N1“.

Haber