Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Kuleba: Dobrovoljci iz 52 zemlje došli da brane Ukrajinu


Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba saopćio je da su dobrovoljci iz 52 države došli da brane Ukrajinu rame uz rame sa ukrajinskim borcima, javlja Anadolu Agency (AA).

Kuleba je na današnjoj online konferenciji za novinare kazao da je cijeli svijet stao uz Ukrajinu koja je suočena s napadom Rusije.

Podsjetivši da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski omogućio strancima da se bore protiv ruske vojske u njegovoj zemlji, Kuleba je rekao da procjenjuju prijave koje dobijaju.

“Nevjerovatno je da slobodni ljudi svijeta poduzimaju akciju. Trenutno nam dolaze iskusni veterani i volonteri iz 52 zemlje. To je njihova želja. Nismo ih vrbovali i ni na koji način ih ne ohrabrujemo. To su samo želje onih koji žele da se bore na strani dobra“, kazao je Kuleba.

On je kazao da je Ukrajina do sada zaprimila blizu 20.000 zahtjeva stranaca koji žele doći da dobrovoljno brane Ukrajinu.

Kuleba je napomenuo da iduće sedmice očekuju nove sankcije Rusiji od strane Evropske unije i zemalja G7.

“Pritisak za uvođenje sankcija treba nastaviti. Nove sankcije trebale bi biti usvojene sljedeće sedmice“, kazao je Kuleba.

Kuleba se osvrnuo i na zahtjev Ukrajine za prijem u članstvo u Evropskoj uniji.

“Pozivam sve Ukrajince koji žive ili privremeno borave u inostranstvu, pripadnike dijaspore da preduzmu akciju i organizuju snažne javne događaje u svim državama članicama Unije kako bi podržali što prije pristupanja naše zemlje Uniji“, poručio je Kuleba.

Haber