Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Macron predlaže osnivanje nove organizacije za zemlje koje nisu članice EU. Uključivala bi i BiH

[ad_1]

Tokom govora povodom obilježavanja Dana Evrope u Strazburu, u Francuskoj, Emmanuel Macron je rekao da “svi savršeno znamo da bi ukrajinski proces pridruživanja trajao nekoliko godina, a vjerovatno i nekoliko decenija.”

Ukrajina zasad ima samo potpisan “Sporazum o pridruživanju” sa Unijom, koji ima za cilj otvaranje tržišta zemlje i približavanje Evropi. Sporazum uključuje dalekosežni pakt o slobodnoj trgovini i ima za cilj da pomogne u modernizaciji ukrajinske ekonomije.

Zemlje istočne Evrope snažno podržavaju početak pregovora o pridruživanju s Ukrajinom, ali zvaničnici EU su naglasili da bi proces mogao potrajati godinama zbog neizvršenih reformi koje još treba postići prije nego što ratom razorena zemlja ispuni kriterije za članstvo.

Macron je rekao da bi ubrzana procedura za Ukrajinu dovela do snižavanja standarda, što on odbija.

Francuski predsjednik je predložio osnivanje takozvane “evropske političke zajednice” za zemlje kandidate, uključujući Ukrajinu i Zapadni Balkan.

On je na konferenciji za novinare objasnio da je EU “veoma visoko postavila ljestvicu kada je riječ o integraciji.

“Kao rezultat toga nećemo moći integrisati nove članice nekoliko godina ili čak decenija”, rekao je Macron.

Prema njegovom mišljenju, to bi bila nova organizacija zajedničkih vrijednosti sa ciljem ulaganja u infrastrukturu, energetiku, saobraćaj, kao i sigurnosnu saradnju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij podnio je zahtjev za članstvo u EU samo četiri dana nakon što je Rusija napala zemlju 24. februara, tražeći ubrzavanje procesa dobijanja statusta kandidata, piše Anadolija.

Haber