Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

‘Rat je došao u Moskvu’: Procurio dokument koji otkriva dio Putinovog plana za Ukrajinu


Ruski poduzetnik i žestoki kritičar Vladimira Putina, Mihail Hodorkovski, objavio je dokument koji pokazuje kako Putin planira uključiti pričuvne ruske vojnike u rat u Ukrajini.

Navodno se radi o naredbi šefovima mobilizacijskih odjela koji imaju rok do 20. aprila da provjere registracijske iskaznice rezervista. Pričuvni vojnici se moraju pojaviti u mobilizacijskim odjelima.

“Rat je došao u Moskvu”

“Rat je došao u Moskvu”, napisao je Hodorkovski na Facebooku.

Kaže da će samo revolucija maknuti Putina

Dan nakon početka ruske invazije Hodorkovski je poručio da će samo revolucija svrgnuti Putina. Kazao je i da očekuje da će Putin nastaviti gušiti proteste u Rusiji.

“U potpunom sam šoku zbog toga što se dogodilo”, rekao je tada Hodorkovski novinarima. Naglasio je da Putin želi zauzeti Ukrajinu i postaviti marionetsku vladu.

Putina je nazvao diktatorom koji živi u strogo kontroliranom informacijskom mjehuru i tvrdi da se neprestano mora dokazivati svojim bliskim suradnicima. Na pitanje hoće li Putin stati na Ukrajini, Hodorkovski je rekao: “Uvjeren sam da, ako Putin ostvari svoje ciljeve u Ukrajini, kasnije će htjeti kazniti nekoga drugog.”

Ko je Hodorkovski?

Hodorkovski je 90-ih godina, za vrijeme Putinovog prethodnika Borisa Jeljcina, postao jedan od prvih ruskih oligarha, no završio je u zatvoru 2003. nakon što se javno svađao s Putinom oko borbe protiv korupcije.

Osuđen je za utaju poreza i prevaru. Hodorkovski, nekadašnji najbogatiji Rus, u zatvoru je proveo deset godina. Putin ga je pomilovao 2013. nakon čega je napustio Rusiju.

Haber