Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Rusija uvodi rigorozne mjere!


U saopćenju američkog State Departmenta stoji da je ruski glavni tužilac naredio komunikacijskoj vlasti RosKomNadzor da ograniči pristup nezavisnim medijima Radio Ekho Moskvy i Dozhd TV, blokirajući njihove web stranice i mogućnost emitiranja.

“Narod Rusije nije izabrao ovaj rat. Putin jeste. Oni imaju pravo da znaju o smrti, patnji i razaranju koje je njihova vlada nanijela narodu Ukrajine. Narod Rusije također ima pravo da zna o ljudskim troškovima ovog besmislenog rata za sopstvene vojnike. Pozivamo Putina i njegovu vladu da poštuju međunarodne obaveze i obaveze Rusije, da odmah prekinu ovo krvoproliće, povuku svoje trupe s teritorije Ukrajine i da poštuju ljudska prava i osnovne slobode svojih građana”, kažu iz State Departmenta.

Dodali su da ruska vlada također guši platforme Twitter, Facebook i Instagram na koje se oslanjaju desetine miliona građana Rusije da bi pristupili nezavisnim informacijama i mišljenjima i da bi se povezali jedni s drugima i vanjskim svijetom.

“Ove djelimične blokade dodatno ograničavaju gdje i kako ruski građani mogu vidjeti i dijeliti dokaze o istini ruske invazije na Ukrajinu. RosKomNadzor je zaprijetio da će blokirati druge internetske platforme i Golos Amerike (VOA ruski) ako ne postupe u skladu sa zahtjevima za uklanjanje izvještaja o invaziji Rusije”, dodaje se u saopštenju. prneosi “Novi“.

Haber