Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

SAD POSLAO PORUKU KINI: Radi se o Putinu

[ad_1]

Kina je implementirala neke od sankcija koje su zbog invazije protiv Rusije uvele Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici i prošlog je tjedna pozitivno govorila o ukrajinskom suverenitetu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u intervjuu za televizijski kanal MSNBC. Dodala je da bi Peking ipak trebao učiniti više od toga.

“Ovo nije vrijeme za stajanje sa strane. Ovo je vrijeme da se jasno osudi djelovanje predsjednika Putina i ruska invazija na suverenu državu”, rekla je Psaki.

Moguć razgovor šefova Kine i SAD-a

Dodala je da američki predsjednik Joe Biden nije razgovarao s kineskim vođom Xijem Jinpingom u posljednje vrijeme i da nije isključena mogućnost telefonskog poziva u budućnosti.

“No, postoje važni koraci koje bi kinesko vodstvo trebalo poduzeti da se pogleda i zaista razmotri gdje stoji kada se piše povijest”, rekla je Psaki.

Sam Biden je tek neizravno kritizirao Kinu prošlog tjedna nakon što je Peking odbio nazvati ruski potez invazijom i pozvao sve strane na suzdržanost.

“Putin će biti izopćen sa svjetske pozornice. Svaka država koja tolerira golu rusku agresiju na Ukrajinu bit će okaljana kao sudionik”, rekao je Biden bez da je izrijekom spomenuo Kinu.

Komentari glasnogovornice Psaki u nedjelju su bili izravniji i stigli su nekoliko sati nakon što je Putin naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti uslijed ogromnog zapadnog odgovora na njegov rat u Ukrajini.

Kina je najveći ruski trgovinski partner u uvozu, ali i izvozu, a kupila je trećinu nafte koju je Rusija izvezla 2020. godine. Rusija od Kine kupuje gotove proizvode poput mobitela, računala, igračaka i odjeće.

SAD, Britanija, Japan, Kanada, Australija i Europska unija uvele su nove sankcije Moskvi povrh onih prošlotjednih. prneose “Novi“.

Haber