Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Ukrajina odbila humanitarne koridore koji vode u Rusiju – nemoralni su!


11: 30 – Ukrajina je rekla da su koridori iz Kijeva, Harkova, Mariupolja i Sumija koji vode do Rusije i Bjelorusije “nemoralni”.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk rekla je da ruski prijedlog o evakuaciji civila iz Kijeva, Harkova, Mariupolja i Sumija nije prihvatljiva opcija jer humanitarni koridori uglavnom vode prema ruskim gradovima.

Ranije u ponedjeljak Rusija je predložila šest humanitarnih koridora. Tri od njih vode u ruske gradove, jedan u Bjelorusiju i dva u centralnu i jugoistočnu Ukrajinu.

Vereshchuk je pozvala Rusiju da pristane na prekid vatre od ponedjeljka ujutro kako bi se Ukrajincima omogućila evakuacija prema zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, prenosi Deutsche Welle.

Ukrajina je u ponedjeljak rano ujutro primila prijedlog Rusije nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekla je Vereshchuk u svom obraćanju.

– Nadam se da francuski predsjednik Emmanuel Macron razumije da Ruska Federacija u stvarnosti koristi i manipulira njegovim imenom i iskrenom željom da pomogne – rekla je ona.

8: 00- Ruska vojska objavila je kako će otvoriti više humanitarnih koridora diljem Ukrajine, javlja AFP.

Primirje bi trebalo početi u 10 sati po moskovskom vremenu, odnosno oko osam sati po našem.

Humanitarni koridori trebali bi se otvoriti kod Kijeva, Mariupolja, Harkiva i Sumija.

Podsjetimo, i zadnjih dana bilo je više pokušaja otvaranja humanitarnih koridora, ali primirja nisu dugo trajala.

Bombardirali NIkolajev

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksander Senkevič (Alexander Senkevich) potvrdio je na Facebooku kako su ruske snage jutros bombardirale njegov grad.

Senkevič je javio da su ruski vojnici bombardirali stambene zgrade. Poslao je upozorenje građanima, jer je mnogo projektila koji nisu eksplodirali.

– Puno je projektila koji nisu eksplodirali. Ne prilazite im, nemojte ih podizati niti pomicati – poručio je Senkevič.


Haber