Connect with us

Upište pojam za pretragu

Svijet

Ukrajinski predsjednik Zelenski traži potpuno zatvaranje zračnog prostora


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u četvrtak potpuno zatvaranje zračnog prostora, javlja Anadolu Agency (AA).

“Želim da vazdušni prostor bude potpuno zatvoren jer se rakete lansiraju ne samo iz Rusije već i iz Belorusije“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

Dodao da se rakete Iskander, ruski balistički raketni sistem kratkog dometa, ispaljuju iz tih zona. Poručio je također da su im u Ukrajini hitno potrebni avioni.

“Trebaju nam avioni. Ne možemo trenutno ništa uraditi bez aviona. Ova situacija košta života mnoge ljude”, kazao je Zelenski.

Pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina da zaustavi rat.

“Moramo sjesti i razgovarati bez preduslova”, naglasio je Zelenski.

Također se zahvalio za svu podršku zapadnih zemalja Ukrajini, ali je rekao da djeca ne bi umirala u njegovoj zemlji da je podrška došla ranije.

“Mi smo linija odbrane između civilizacije i Rusije”, rekao je Zelenski, dodajući da su Kijevu od Zapada potrebni uvjeravanja i garancije u pogledu zaštite.

Zelenski je također pozvao ruske majke da dođu i odvedu svoju djecu u Rusiju.

“Mladi ne bi trebalo da budu u mrtvačnicama”, istakao je.

Dotakavši se odnosa Ukrajine sa Poljskom, Zelenski je objasnio koliko su njihove veze bliske, rekavši da ga poljski kolega svakodnevno zove i raspituje se o potrebama Ukrajinaca.

Konferencija za novinare Zelenskog održana je u momentima dok traje druga runda mirovnih pregovora između ruske i ukrajinske delegacije u bjeloruskom gradu Brestu.

Više od 2.000 civila je ubijeno otkako je Rusija 24. februara započela rat protiv Ukrajine, pokazuju podaci ukrajinskih vlasti, dok Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da je više od milion ljudi izbjeglo u susjedne zemlje.

Haber