Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Android 14 stiže s funkcijom koju Galaxy telefoni imaju već godinama

Nije tajna da proizvođači elektroničkih uređaja kradu ideje jedni od drugih i međusobno kopiraju različite karakteristike. Tako je i na softverskom planu, gdje Samsung obično ide korak ispred Google-a, pa tako često One UI ima više opcija od samog Androida na kojemu je i baziran. Ista stvar bit će s novom funkcijom koja će stići na Android 14.

Još 2017. godine Samsung je predstavio funkciju pod nazivom App Pair. Ona u osnovi omogućava korisnicima da naprave parove aplikacije koje bi trebalo da se pokreću zajedno u režimu podijeljenog ekrana. Sada je Google odlučio istu funkciju donijeti na Android 14, što je još jedan od znakova da je Samsung ispred Google-a po pitanju novih funkcija na Androidu.

Android 14 Beta 2 objavljen je prije nekoliko sedmica, a pregledavajući listu promjena, stručnjak za Android Mishaal Rahman otkrio je da Google radi na novoj funkciji koja će zapravo biti ista onoj Samsungovoj App Pair.

Iako je Android omogućio korisnicima da koriste parove aplikacija, oni se nisu mogli sačuvati po novo koristiti nakon zatvaranja. No, to će se promijeniti sa Androidom 14.

Tako će Android 14 omogućiti korisnicima da naprave parove aplikacija i pohrane ih na početnom ekranu.

Dakle, kad god korisnik klikne na sačuvanu ikonu App Pair, te dvije aplikacije otvorit će se u multitasking modu sa podijeljenim ekranom.

Prošlo je 6 godina otkako je Samsung počeo da nudi ovu funkciju sa opcijom da korisnik sačuva parove aplikacije i pohrani ih na početnom ekranu ili bočnoj traci, dok Google tek sada shvata potencijal ove funkcije.

U svakom slučaju, bitno je da će korisnici ostalih Android telefona imati od sada pristup ovoj zgodnoj funkciji. S druge strane, ovakav potez Google-a pomoći će i Samsungu, koji više neće morati sam da radi na ovoj funkciji.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox