Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Apple najviše iskoristio pad Huaweija – Potpuna dominacija u Kini

Takmičenje na tržištu flagship pametnih telefona uvijek je bilo najzanimljivije pratiti. Međutim, jedna kompanija uspijeva nadmašiti sve svoje konkurente gotovo na svakom tržištu. Naravno, radi se o Appleu i njegovom iPhoneu, najpopularnijem pametnom telefonu na svijetu. Kompanija svoju dominaciju ostvaruje i na tržištima na kojima možda to i ne očekujemo. Najnoviji izvještaj o kineskom tržištu pametnih telefona ukazuje na potpunu dominaciju kompanije iz Cupertina.

Apple je u desetom mjesecu 2022. godine dosegao svoj najveći mjesečni tržišni udio ikada (25%) u Kini, postavši tako broj 1 proizvođač pametnih telefona u Kini drugi mjesec zaredom, prenosi Counterpoint Research.

Prodaja drugih konkurentskih OEM-ova je pala u desetom mjesecu, a Appleove prodaja je porasla za čak 21%. U odnosu na prethodnu godinu, prodaja telefona u Kini pala je za 15%, ali Apple je zabilježio godišnji pad od svega 4%.

Apple u posljednje dvije godine postaje sve dominantniji na kineskom tržištu pametnih telefona. Tako je američka kompanija još u jedanaestom i dvanaestom mjesecu 2020. godine zabilježila rekordne mjesečne tržišne udjele, kao i u desetom, jedanaestom i dvanaestom mjesecu prošle godine.

Komentarišući dominaciju Applea u Kini, direktor istraživanja Ethan Qi, naveo je da je kinesko tržište telefona usporeno iz više razloga, uključujući makroekonomske pritiske i blokade zbog virusa COVID-19 i jedino je Apple uspio prkositi tržišnim negativnim trendovima.

Gledajući prethodne dvije godine, očigledno je da je Apple najveći dobitnik zbog sankcionisanja Huaweija, te je američka kompažnija zapravo preuzela najveći broj Huaweijevih korisnika, iako se možda očekivalo da će to učiniti neki domaći proizvođač. iPhone 14 Pro modeli bilježe impresivne rezultate prodaje u ovoj zemlji.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox