Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Baltički jantar star 34 milijuna godina čuva iznimno velik cvijet

Jantar izvrsno čuva nježne organe fosilnog cvijeća milijunima godina. Međutim, cvjetne inkluzije mogu biti rijetke i obično ne prelaze veličinu od 1 cm . Jantar čuva organizme trodimenzionalno i s velikom vjernošću, uključujući člankonošce, gljive, lišajeve, kao i sitne inkluzije biljaka sjemenki, kao što su lišće, cvijeće, mačice i pelud.

Ove su inkluzije inače rijetke u fosilnom zapisu i stoga mogu dati nove uvide u drevne ekosustave u rasponu od trijasa do kenozoika. Dok su inkluzije člankonožaca najobilnije, biljne su inkluzije općenito rijetke. Samo 1-3% svih inkluzija baltičkog jantara botaničkog je podrijetla.

Iako njihova izvrsna očuvanost često dopušta svrstavanje u rod ili čak vrstu, većina botaničkih inkluzija jantara male je veličine. Na primjer, inkluzije cvjetova iz baltičkog jantara uglavnom su veličine između nekoliko milimetara i oko 1,5 cm.

U novoj studiji, dr. Eva-Maria Sadowski s Leibniz Instituta za evoluciju i bioraznolikost Science Museum für Naturkunde i dr. Christa-Charlotte Hofmann s Instituta für Paläontologie Sveučilišta u Beču nastojale su ponovno opisati iznimno veliki cvijet.

Ekstrahirali su pelud iz uzorka i njihova analiza sugerira da je cvijet blisko povezan s azijskom vrstom Symplocos.

Centralna.ba