Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Doviđenja, Internet Explorer! Hvala na svemu (i zlonamjernom softveru)

Kraj jedne ere je pred nama, jer je Microsoftov internet pretraživač Internet Explorer penzionisan nakon više od 26 godina radnog staža.

Američka kompanija je još prošle godine najavila da će se zvanično penzionisanje Internet Explorera desiti 15.06.2022. godine. Kako je objavljen 15.08.1995. godine, znači da je imao radni vijek od 26 godina i deset mjeseci, tačnije 9801 dan.

Gotovo od samog početka, Internet Explorer izazvao je kontroverze. Nakon predstavljanja Windowsa 95 (također u osmom mjesecu 1995. godine), Microsoft je počeo da povezuje Internet Explorer sa OEM verzijama operativnog sistema. To je značilo da ako ste kupili novi računar u to vrijeme, sigurno ste ga dobili s kopijom Microsoftovog internet pretraživača, koji je već bio instaliran i postavljen kao zadani program za surfanje internetom.

Ovo je, naravno, odmah Microsoft dovelo u probleme s vlastima, nakon čega je američka kompanija izgubila antimonopolsku tužbu.

Internet Explorer 6 objavljen je 2001. godine, ali do 2007. godine nije nudio mnogo ažuriranja, što su iskoristili, prije svega, Mozilla Firefox, koji je bio jedan od prvih velikih projekata otvorenog koda na internetu, a zatim i Google Chrome, koji je danas dominantan na ovom tržištu. Mozilla Firefox je predstavljen 2004. godine i do 2007. godine i predstavljanja Internet Explorera 7, prikupio je veliki broj korisnika, tako da je već tada za Internet Explorer bilo kasno.

Microsoft je 2015. godine predstavio Microsoft Edge, svoj novi internet preglednik, a nakon što je objavio da odustaje od podrške za Windows XP, prošle je godine napokon najavio da povlači i Internet Explorer.

To je vrijeme konačno došlo. Od sada, Internet Explorer više nije podržan, osim za neke poslovne usluge koje je Microsoft po ugovorima dužan da poštuje, ali to će se sve završiti do kraja 2023. godine.

Šta vi kažete o Internet Exploreru?

Bajtbox