Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

EA uklanja ruske klubove iz svojih FIFA i NHL igara

Razne kompanije širom svijeta uvele su sankcije Rusiji i poteze koji ukazuju na protest prema ovoj državi. Jedan takav potez sada stiže i od strane EA – Electronic Arts.

EA je najavio da je u procesu uklanjanja ruskih profesionalnih klubova iz svojih najvećih sportskih igara. Tako će ruski klubovi biti izbačeni iz igara FIFA 22, FIFA Online, FIFA Mobile i NHL 22. Iz kompanije nisu naveli kada će se to desiti, no navodno je EA već započeo ovaj proces uklanjanja. U svom saopćenju, iz EA su naveli da je ova odluka donosena u skladu s partnerima u FIFA-i, UEFA-i, kao i IIHF-u. Pored ruskih klubova, EA je navela da će iz igre NHL 22 ukloniti i bjeloruske klubove.

Ono što je bitno naglasiti jeste da EA iz igre neće izbaciti ruske igrače u oba sporta koji nastupaju u drugim klubovima, mimo Rusije.

U saopćenju su, između ostalog, iz EA naveli da su solidarni sa ukrajinskim narodom, kao i mnogi drugi širom svijeta, te da pozivaju na mir i prestanak invazije na Ukrajinu. Iz EA su dodali i to da aktivno rade na procjeni i analazi drugih promjena u njihovim igrama koje bi bila povezane sa naprijed navedenim.

Naprijed navedene svjetske i evropske organizacije u fudbalu, odnosno hokeju, donijele su zabrane učešća ruskim klubovima u svim natjecanjima do daljnjega.

EA se tako pridružuje mnogim drugim tehnološkim kompanijama, kao što su Apple, Facebook, YouTube i dr., koje su donijele različite mjere kojim se sankcionišu ruski proizvodi, kompanije itd.

Ovo nije prvi put da EA mijenja nešto u svojim igrama zbog događaja u realnom svijetu. Tako je prije dvije godine promijenjeno ime Washington Commandersa, dok je prošle godine EA iz igre uklonila trenera Las Vegas Raidersa Jona Grudena zbog e-mail skandala.

Bajtbox