Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Električni romobil na mlazni pogon juri preko 100 km/h

YouTube kanal Warped Perception bavi se neobičnim inženjerskim projektima, najnoviji od kojih je postavljanje mlaznog motora na električni romobil – iz čiste zabave i znatiželje

Matt Mikka, youtuber koji vodi prilično uspješan kanal Warped Perception, najčešće se bavi projektima vezanima za automobile, motore i raznu drugu mehaniku. Na kanalu ima gotovo 1,2 milijuna pretplatnika, koje zabavlja svojim neobičnim projektima. Jedan od njih bio je postavljanje tri mlazna motora na Teslu, o čemu je video reportaža objavljena krajem prošle godine.

Najnoviji video ponovno se bavi sličnim mlaznim motorom, ali ovoga puta Mikka ga je montirao na – električni romobil. Kao “žrtvu” uzeo je vlastiti moćni i robusni romobil s pogonom na oba kotača, Fiido Beast, kako bi njegova konstrukcija uopće mogla izdržati postavljanje mlaznog pogona te brzine koje će njime postizati.

Nakon što je osmislio način pričvršćivanja motora na romobil, izradio je cijelu potrebnu konstrukciju, dodao rezervoar za gorivo, kontrolu elektroniku te se naposlijetku uputio na testnu vožnju. Najviša brzina koju je uspio postići na ravnom dijelu ceste bila je oko 100 km/h, nakon čega je sustav romobila, prema navodima samog youtubera, na neki način zakočio daljnje ubrzavanje.

Kada je vozio s isključenim romobilom, postigao je i nešto višu brzinu, no nije je mogao u tom trenutku izmjeriti, budući da je i brzinomjer također bio isključen.

Možda najbolji savjet vezan uz ovakve projekte je onaj poznati “ne pokušavajte ovo kod kuće”. Dovoljno će biti samo pogledati ovaj video i uvjeriti se koliko je stvar zapravo opasna, pogotovo u jednom trenutku kada se mlazni motor zapalio pri testiranju.

Centralna.ba