Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

EU će dogodine omogućiti normalno korištenje mobitela u avionu

Ako ste jedni od onih koji često lete, a naročito ako letite uglavnom europskim nebom razveselit će vas što ćete od iduće godine za vrijeme leta moći koristiti svoj mobitel za surfanje, streamanje i telefoniranje.

Korištenje mobitela u avionima zabranjeno je još 1991. zbog straha od interferencije sa zrakoplovnim navigacijskim sustavima. Otad na ovamo, tijekom leta mobitele smo mogli koristiti isključivo u tzv. Zrakoplovnom režimu.

To će se uskoro promijeniti. Točnije promijenit će se od idućeg ljeta i to na europskom nebu.

EU komisija od iduće će godine dozviliti korištenje 5G mreže u avionima, što će putnicima omogućiti korištenje svih mogućnosti njihovih mobitela.

Umjesto ultra spore Wi-Fi povezivosti koju u avionima još uvijek preskupo naplaćuju, surfat i streamat će se brzinama od preko 100mbps. Naravno, moći će se i telefonirati.

EU će zemljama članicama dati do 30.6. iduće godine da osiguraju 5G frekvencije za rad u zrakoplovima, a zrakoplovnim kompanijama da svoje avione opreme potrebitom opremom.

Hoće li zrakoplovne kompanije ovo svojim putnicima dodatno naplaćivati, nije ni potvrđeno ni negirano. Izglednije je da hoće, no nadajmo se najboljem.

Centralna.ba