Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

FOTO U olovnom lijesu u Engleskoj nađen drevni kostur rimske aristokratkinje

ARHEOLOZI su u Engleskoj iskopali ostatke rimske aristokratkinje. Kostur neidentificirane žene, za koji se vjeruje da je star više od 1000 godina, pronađen je prošle godine u olovnom lijesu koji se nalazio na skrivenom groblju u gradu Leedsu.

Na dosad nepoznatom arheološkom nalazištu u blizini Garfortha iskopani su ostaci 62 osobe, među kojima je i 23 djece. Znanstvenici smatraju da se radi o ljudima koji su pokopani tijekom kasnog rimskog i ranog saksonskog doba jer su na lokalitetu pronađeni običaji pokopa oba razdoblja, priopćilo je jučer Gradsko vijeće Leedsa.

 

 

Arheolog David Hunter, voditelj iskopavanja, rekao je jučer za CNN da je do otkrića došlo nakon što je poduzetnik vijeću podnio zahtjev za građevinsku dozvolu. Arheolozi su uz drevne ostatke i dokaze o pogrebnim običajima tog vremena pronašli i osobne predmete, poput noževa i keramike.

U olovnom lijesu pronađen i nakit

Hunter je za olovni lijes u kojem se nalaze ostaci rimske aristokratkinje kazao da se radi o “vrlo rijetkom nalazu”. “Drveni lijes je obložen olovnim dijelom, što ukazuje da se radilo o osobi visokog statusa”, rekao je. U lijesu su pronađeni i komadi nakita.

Arheolozi se nadaju da bi im otkriće 1600 godina starog groblja moglo pomoći pri razumijevanju važnog i uglavnom nedokumentiranog prijelaza između pada Rimskog Carstva oko 400. godine i uspostave kasnijih anglosaksonskih kraljevstava.

Naime, nakon što su Rimljani napustili Britaniju, Zapadni Yorkshire nalazio se u Kraljevini Elmet. Čak i nakon što su Rimljani otišli, u mnogim područjima, uključujući Elmet, uz anglosaksonsku nastavili su se prakticirati i elementi rimske kulture. Takva praksa je trajala oko 200 godina.

Nakon što završi analiza nalaza, što bi moglo trajati oko godinu ili dvije, lijes bi trebao biti izložen u Gradskom muzeju Leedsa.

Centralna.ba