Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Google kreće s brisanjem računa

Imate li Google račun koji dugo niste koristili? Ako će biti u stanju mirovanja dvije godine do ovog prosinca, recite mu zbogom jer će Google trajno izbrisati njega i sve vaše podatke. Tvrtka kaže da poduzima ovu radnju kako bi spriječila sigurnosne rizike.

U objavi o ažuriranju svojih pravila o neaktivnim računima ovog tjedna, Google je napisao da je veća vjerojatnost da će račun biti ugrožen ako se nije koristio dulje razdoblje. To je zato što se ti računi često oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke koje su možda bile dio curenja podataka, nemaju postavljenu dvofaktorsku autentifikaciju i primaju manje sigurnosnih provjera od korisnika. Google napominje da postoji deset puta manja vjerojatnost da neaktivni računi imaju omogućenu provjeru u 2 koraka.

Ugroženi račun može se iskoristiti za krađu identiteta, phishing prijevare, neželjenu poštu i još mnogo toga, stoga Google briše one koji nisu korišteni ili prijavljeni dvije godine počevši od ovog prosinca. Tvrtka upozorava da može izbrisati račune i sadržaje unutar Google Workspacea (Gmail, Dokumenti, Drive, Meet, Kalendar), YouTubea i Google Photosa.

Ako se pitate što predstavlja aktivnost kada ste prijavljeni, Google to definira kao čitanje ili slanje e-pošte, korištenje Google diska, preuzimanje aplikacije u Trgovini Play, gledanje YouTube videa, korištenje Google pretraživanja i korištenje opcije Prijavite se s Googleom za prijavu u aplikaciju ili uslugu treće strane. Prijave za Android također su navedene kao aktivnost, tako da se samo korištenje telefona može računati, kao i plaćanje Google One pohrane.

Nova će pravila utjecati samo na pojedinačne račune. Neće utjecati na one koje plaćaju tvrtke.

Nova je politika proširenje one koju je Google uveo 2020. Tada je pisalo da ako je račun bio neaktivan na jednoj ili više Googleovih usluga dvije godine ili više, sadržaj unutar tih proizvoda može biti izbrisan. Ali računi su u to vrijeme bili sigurni od brisanja.

Google sada šalje više obavijesti na adrese e-pošte i poruke e-pošte za oporavak (ako su postavljene) neaktivnih računa kako bi unaprijed upozorio korisnike.

IZVOR

Bajtbox