Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Google objavio šta još novo stiže na Android 14!

Google je prije otprilike mjesec dana objavio prvi pogled na Android 14. Jučer je američka kompanija objavila i drugi Developer Preview. Šta sa sobom donosi ovaj pregled?

Novo izdanje fokusira se na poboljšanje privatnosti, sigurnosti i performansi, te nastavlja da usavršava iskustvo korištenja na tabletima i sklopivim uređajima.

Tako Android 13 Developer Preview 2 stiže sa integrisanom podrškom za omogućavanje aplikacijama da pristupe samo odabranim fotografijama i video zapisima, pristupe svim ili da uopšte ne daju pristup. Evo kako to izgleda.

Pored toga, ovo izdanje donosi i poboljšani stil korisničkog interfejsa u nekim dijelovima, zajedno sa promjenama API-ja na osnovu povratnih informacija sa Developer Preview 1.

Aplikacije koje budu namijenjene za Android 14 morat će tražiti posebno odobrenje za pokretanje aktivnosti u pozadini.

DP2 dolazi i sa optimizacijama Androidovog sistema upravljanja memorijom, poboljšavajući korištenje resursa dok aplikacije rade u pozadini. Također, tu će biti i manje obavijesti koje se neće moći odbaciti, a poboljšani su i API-ji za trgovine aplikacije.

Uz regionalne postavke, kada Vaš uređaj dobije Android 14, moći ćete personalizovati temperaturne jedinice, prvi dan u sedmici i sistem numerisanja, na osnovu jedinica u Vašem regionu. Dakle, ako ste npr. Evropljanin koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, nećete više morati koristiti Farenhajt za pregled temperature.

Nakon ovog DP-a, prvo Beta izdanje Androida 14 stići će sljedećeg mjeseca, nakon čega slijede još tri beta nadogradnje, i to u petom, šestom i sedmom mjesecu tekuće godine. Očekuje se da će stabilna Android 14 nadogradnja na Google Pixel telefone početi stizati u osmom ili devetom mjesecu.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox