Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Grupa dioničara Twittera podnijela tužbu protiv Elona Muska – “Dionice propadaju zbog njega”

Otkako je potpisan kupoprodajni ugovor između Elona Muska i Twittera (25.04.2022. godine) dešavalo se mnogo stvari. Musk je odlučio privremeno zaustaviti kupovinu ove platforme i oglašavao se redovno glede kupovine Twittera, što je pomalo neobično. Sada su dioničari Twittera podnijeli tužbu protiv milijardera Federalnom okružnom sudu u San Franciscu.

U tužbi se Elon Musk optužuje da je aktivno manipulisao, te da i dalje manipuliše dionicama Twittera radi lične koristi. U žalbi se spominje Muskovo ponašanje nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a posebno na njegovu nedavnu izjavu da posao s kupovinom Twittera “ne može napredovati” dok se ne provjere neke informacije o Twitteru.

Dioničari u tužbi navode da je “Musk nastavio da daje izjave, piše tweetove i ponaša se tako da stvara sumnju u dogovor i značajno smanjuje dionice Twittera kako bi stvorio osnovu za ličnu korist, odnosno da ponovo pregovara o cijeni kako bi je snizio”.

Oni su naveli da je Muskovo ponašanje nezakonito i u suprotnosti s Kodeksom korporacija u Kaliforniji, te u suprotnosti i sa ugovornim uslovima na koje je pristao.

Tužba je podnesena od strane male grupe dioničara Twittera, koji su tražili odštetu, koja bi bila raspoređena svim onim koji imaju dionice u ovoj kompaniji.

Twitter je odbio da komentariše slučaj.

Podsjećamo da je Musk privremeno zaustavio kupovinu Twittera zbog provjere koliko Twitter ima lažnih profila. Musk tvrdi da je dogovor o kupovini Twittera za 44 milijarde dolara sklopljen na osnovu Twitterovih podataka, u kojima stoji da platforma ima manje od 5% lažnih profila. Milijarder je naveo da dogovor između njega i Twittera ne može ići naprijed dok Twitter ne dokaže da je taj postotak zaista ispod 5%.

Bajtbox