Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Hoće li se Musk odlučiti na još jedan radikalan potez i predstaviti smartphone koji će konkurirati Appleu i Googleu?

Na tržištu pametnih telefona više od desetljeća vlada duopol Applea i Googlea te pri kupovini smartphonea gotovo da i nemate neki izbor pored iPhonea i uređaja koje pokreće Android. U prošlosti je bilo pokušaja razbijanja tog duopola, no niti jedan se nije pokazao uspješnim, što i nije dobro za tržište jer, ako na njemu nema konkurencije, Google i Apple mogu nametati svoja pravila s kojima se mnogi ne slažu, no moraju ih prihvatiti.

Takva je situacija s njihovim uzimanjem provizije od kupovine putem trgovina aplikacija. Za svaku kupovinu na App Storeu i Googleovom Play Storeu, kao i za sve transakcije unutar aplikacija plaća se provizija između 15 i 30 posto, što izaziva veliko nezadovoljstvo developera koji smatraju da Apple i Google iskorištavaju svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi nametali svoja pravila, zbog čega su protiv njih već podignute i tužbe.

Ako se pitate postoji li netko tko bi mogao ugroziti njihov duopol i napraviti alternativni smartphone koji će privući milijune, odgovor je, jasno – Elon Musk. Za čovjeka koji je bio više koraka ispred cijele automobilske industrije, koji šalje astronaute u svemir, kopa tunele kako bi smanjio prometne gužve te želi promijeniti tržište društvenih mreža, to bi bio samo još jedan u nizu izazova s kojim se suočava posljednjih godina i za kojeg, čini se, ništa nije nemoguće.

On trenutačno nema konkretne planove ulaska na mobilno tržište, no kako je napisao u komunikaciji putem Twittera, ako ne bude imao izbora, onda će se odlučiti na razvoj alternativnog telefona.

Razlog za to povezan je upravo s Twitterom. Naime, Musk želi povećati prihode od pretplata na svojoj društvenoj mreži, ali problem je što bi, zbog pravila korištenja trgovina mobilnih aplikacija, 30 posto te zarade morao dati Appleu i Googleu. Ako bi zbog toga došlo do sukoba Muska s tim kompanijama i ako odluči zaobići njihova pravila, one bi mogle izbaciti Twitter iz svojih trgovina aplikacija.

U takvoj situaciji Musk bi se mogao odlučiti na radikalan potez i krenuti u razvoj alternativnog telefona.

Izvor: Tech Times

Centralna.ba