Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Instagram uvodi novu COOL opciju

Instagram je odlučio uvesti novu funkciju u svoju aplikaciju. Ona će nositi naziv “Tihi način rada”, a ima za cilj pomoći korisnicima da se odmore od aplikacije.

Ova funkcija će, kada je aktivirate, utišavati dolazna obavještenja i obavještavati vaše pratitelje da trenutno niste aktivni u aplikaciji.

Instagram će posebno pozvati tinejdžere da omoguće ovu funkciju na svojoj aplikaciji. Ovo je jedna od nekoliko promjena koje uvodi Instagram, a one uključuju i proširene alate za roditeljsku kontrolu, kao i alate za upravljanje preporukama.

Ovaj potez dolazi nakon što se Instagram našao na udaru zakonodavaca koji su zabrinuti zbog potencijalne štete društvenih medija na živote ljudi, a posebno mladih osoba.

Tako je kompanija dodala i nekoliko sigurnosnih funkcija, uključujući one koje štite privatnost tinejdžera i smanjuju neželjen kontakt sa odraslima. Pored toga, ograničit će se slanje oglasa.

Funkcija tihog načina rada nije samo tu radi toga da korisnike natjera da naprave pauzu od aplikacije, već da se i fokusiraju na stvarni svijet i ljude oko njih.

Instagram je posebno među mladima postao izuzetno popularan kao alat za razmjenu poruka. Tako će korisnici uz korištenje tihog načina rada moći napraviti “realniju” pauzu za učenje, spavanje ili nešto drugo što nije korištenje pametnog telefona.

Nakon što isključite ovu opciju, aplikacija će vam ponuditi sažetak onoga što se propustili tokom vremena pauze kako bi vam pomogla da ne propustite bitne stvari.

Tihi način rada prvo će biti dostupan korisnicima u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, a iz Instagrama navode da će uskoro opciju uvesti i u još više zemalja.

IZVOR/SOURCE

Centralna.ba