Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

iPhone 14 spasio čovjeka – Bajtbox

iPhone 14 serija predstavljena je početkom devetog mjeseca ove godine. U odnosu na prethodnu seriju, ova serija donijela je određena poboljšanja, a posebno se to odnosi na Pro modele. Jedna od najzanimljivijih karakteristika kojom se može pohvaliti iPhone 14 serija jeste mogućnost korištenja hitnih poziva putem satelita. Samo nekoliko sedmica nakon što je ova funkcija postala aktivna za korisnike iPhone 14 serije u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, stiže vijest o tome kako je ova funkcija spasila jednog čovjeka.

01.12.2022. godine, oko 2:00 ujutro, vojnici Aljaske obaviješteni su da je odrasli muškarac koji je putovao vozilom za čišćenje snijega od Noorvica dok Kotzebuea aktivirao hitni SOS putem satelita na svom iPhoneu, nakon što je ostao nasukan, te mu je prijetilo smrzavanje. Radeći s lokalnim timovima za potragu i spašavanje, Appleovim centrom za hitne slučajeve i koordinatorom za potragu i spašavanje sjeverozapadnog dijela Arktika, NWAB SAR rasporedio je četiri dobrovoljna spasioca u području Nimiuk Pointa, direktno na GPS koordinate koje je dostavio Appleov centar za hitne slučajeve.

Tim za potragu locirao je odraslog muškarca i prevezao ga u Kotzebue. U izvještaju odjeljenja za javnu bezbjednost Aljaske, navedeno je da nisu zabilježene povrede muškarca.

Apple je na predstavljanju iPhone 14 serije naveo da će hiti SOS putem satelita pomoći korisnicima da se povežu sa hitnim službama u izuzetnim okolnostima kada nema drugih načina da dođu da hitnih službi. Samsung je nedavno najavio da će se slična funkcija pojaviti na nadolazećoj Galaxy S23 seriji.

Usluga je besplatna prve dvije godine sa svakom aktivacijom iPhone 14 modela, a očekuje se da će do kraja godine stići i u Evropu.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox