Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Iscurila gomila šokantnih izvještaja iz Tesle

Tesla godinama trpi neprekidne kontroverze u vezi sa sigurnošću i privatnošću svojih električnih vozila. Najnovija osuda njihove assistant funkcije dolazi iz masovnog curenja informacija koje opisuje tisuće potencijalno opasnih incidenata koji proizlaze iz sustava kočenja i ubrzanja.

Zaposlenik Tesle nedavno je objavio tisuće internih dokumenata njemačkim poslovnim novinama Handelsblatt, otkrivajući ogroman broj sigurnosnih pritužbi koje je tvrtka za samovozeća EV primila. Incident se pridodaje već zabrinjavajućem nizu sigurnosnih pritužbi koje okružuju Teslu.

Baza podataka od 100 GB sastoji se od 23.000 internih datoteka koje opisuju 2.400 slučajeva iznenadnog nenamjernog ubrzanja i 1.500 slučajeva problema s kočenjem, što je dovelo do više od 1.000 sudara. Stotine incidenata uključuju Tesla iznenadno usporavanje ili zaustavljanje u onome što je poznato kao “fantomsko kočenje”. Većina incidenata – između 2015. i 2022. – dogodila se u SAD-u, ali neki dolaze iz Europe i Azije.

Kad su novine propratile incidente, kalifornijska liječnica rekla je za Handelsblatt da je njezina Tesla iznenada ubrzala “poput trkaćeg automobila” u dva cementna stupa dok se spremala skrenuti na parkiralište, dok je Model S švicarskog vozača nepropisno je pritisnuo kočnicu desetak puta tijekom 2021. godine.

Još jedan vozač u Michiganu doživio je sudar 2019. kada je njegov automobil iznenada zakočio. Jedna Tesla u Njemačkoj udarila je u barijeru nakon što je autopilot uključio kočnice za hitne slučajeve.

Možda još više zabrinjava to što su korisnici rekli Handelsblattu da su osjetili da zaposlenici Tesle pokušavaju izbjeći pismenu komunikaciju prilikom obrade pritužbi. Tvrtka usmeno prosljeđuje tehničke preglede klijentima, uz pravila koja zabranjuju njihovo snimanje u e-mailovima, tekstualnim porukama ili glasovnim porukama. Spomenuta liječnica je naglasila da iz Tesle nikada nisu slali e-mailove, nego da je sva komunikacija bila usmena.

Takva bi se izvješća uskoro mogla proširiti zbog toga koliko se Teslini automobili i dalje prodaju. Analitičari tvrtke JATO Dynamics izvješćuju da je Model Y tvrtke postao prvo električno vozilo koje se našlo na vrhu popisa najprodavanijih automobila na svijetu u prvom kvartalu 2023.

Automobil je prodan u 267.200 komada na 53 tržišta diljem svijeta, što je 69 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Glavno tržište modela Y ostaje Kina, gdje je imao dobre rezultate, ali je prodaja također porasla za 68 posto u SAD-u, te je postao ukupno najprodavanije vozilo u Europi.

Analiza pripisuje dobre rezultate nedavnim sniženjima cijena, što je dovelo do rekordnog Q1 za Teslu. Daljnja sniženja cijena za Model Y i druge varijante stigla su prošlog mjeseca, povećavajući vjerojatnost kontinuiranog rasta.

IZVOR

Bajtbox