Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Kada stiže iPhone sa Face ID-om ispod ekrana?

Apple je prošle godine predstavio iPhone 14 Pro modele sa jednom značajnom promjenom u odnosu na prethodne serije. Naravno, riječ je o dizajnu ekrana, koji je kod iPhonea 14 Pro i iPhonea 14 Pro Max stigao sa pilulom pri vrhu. Čini se da će kompletna iPhone 15 serija stići sa istim dizajnom prednje strane, ali kakvi su planovi Applea za iPhone 16 seriju?

Dynamic Island funkcija stigla je ove godine kao poprilično zanimljiva funkcija s obzirom na značajke koje sa sobom donosi. Prema glasinama, ove godine će i iPhone 15 i iPhone 15 Plus stići sa ovom funkcijom.

Kada je riječ o iPhoneima koji će stići sljedeće godine, prema izvještaju The Elec-a, iPhone 16 Pro stići će sa Face ID funkcijom ispod ekrana, kako bi pružio još upotrebljiviji ekran. TrueDepth kamera koja se koristi za prepoznavanje lica neće biti vidljiva kada se funkcija ne koristi. Tako će vjerovatno iPhone 16 Pro sljedeće godine pri vrhu imati samo manju rupicu sa prednjom kamerom.

U istom izvještaju se navodi da će Apple nakon toga krenuti ka implementaciji kamere ispod ekrana (UPC), ali pitanje je vremena kada će jedan iPhone stići s njom. Navodi se da će zapravo biti primijenjen isti princip kao kod Face ID funkcije. Tako će navodno prednja kamera biti nevidljiva kada se ne koristi, ali kad se koristi ona će se “pojaviti”.

Ono što je gotovo sigurno jeste da će sve ove funkcije najprije biti ekskluzivne za Pro modele, a generaciju iza vjerovatno će ih dobijati i obični modeli iz iPhone serije.

Šta vi mislite o dizajnu iPhonea i planovima Applea za budućnost?

IZVOR/SOURCE

Bajtbox