Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Kako izgleda budućnost rada u svijetu gdje su roboti zamijenili ljude.

Prije nego što umjetna inteligencija i roboti preuzmu sve poslove, bit će trenutak kada će čovjek biti posljednji radnik. No, koje bi zanimanje ta osoba mogla obavljati? Možda skladišni radnik poput glavnog lika u igri The Last Worker, sportska zvijezda koja završi posljednja u posljednjoj utrci između ljudi, ili nešto sasvim drugo? Osobno bih volio vidjeti skromnog konobara koji poslužuje posljednju kavu svjesnom robotu prije nego što i sam bude zamijenjen strojem. Bez obzira na konačni ishod, The Last Worker na zabavan način obrađuje propast ljudskog roda i ne bi vas trebao baciti u loše raspoloženje.

The Last Worker je satirična igra koja krije dublje značenje. U ovoj igri, igrač je zapravo posljednji preostali ljudski radnik u tvornici Jüngle, najvećem svjetskom online trgovcu koji je gotovo u potpunosti automatizirao svoje zaposlenike, osim jednog – vas. Razlog tome je što nikada niste napravili pogrešku u svojoj karijeri, barem ne profesionalno. No, kada je riječ o osobnom životu, greške su česte.

“Posljednji radnik” je priča koja na emotivan način opisuje Kurta, posljednjeg radnika u tvornici Jüngle. Nakon više od 25 godina posvećenog rada, njegov rutinski život iznenada se mijenja dolaskom novog robota koji narušava dosadašnju estetiku tvornice. Kurt će uskoro otkriti razlog zbog kojeg se taj robot pojavio u tvornici.

U igri “Posljednji radnik” sudjeluje vrhunska glumačka postava. Kurt, lik kojim igrate, ima glas poznatog glumca Ólafura Darrija Ólafssona, koji je ostvario uloge u serijama Fangavaktin, NOS4A2, The Tourist i Murder Mystery. Uz njega su i njegovi robotski suputnici SKEW, kojeg glas posuđuje legendarni Jason Isaacs (poznat kao Lucius Malfoy u filmovima o Harryju Potteru te u filmovima Black Hawk Down i Event Horizon), te HoverBird, čiji glas posuđuje Clare-Hope Ashitey, poznata po serijama Riviera, Doctor Foster i Children of Men. Osim njih, postavu upotpunjuju David Hewlett, Zelda Williams i Tommie Earl Jenkins.

Iako je glumačka postava odradila izvrstan posao, treba posebno istaknuti skladatelja Olivera Krausa. Kraus je surađivao s umjetnicima kao što su Adele i Sia, pa je očito da zna što radi. Glazbena podloga za “Posljednjeg radnika” je izvanredna i savršeno se slaže sa zbivanjima na ekranu u svakom trenutku.

Iako se zbivanja na ekranu doimaju fantastično, posebno je vrijedno istaknuti stilistiku koja je korištena u izradi igre The Last Worker. Cel-shading tehnika, inspirirana crtežima strip legende Micka McMahona, pruža izvanredan vizualni dojam. Detaljna okruženja i osjećaj veličine tvornice i u 2D modu samo dodatno upotpunjuju doživljaj. Zbog ovog jedinstvenog i vječnog izgleda, The Last Worker je nešto posebno u svijetu videoigara.

Kurtov posao neće uvijek biti izazovan, ponekad će se jednostavno svoditi na prikupljanje paketa, provjeru njihovog sadržaja i njihovu pripremu za dostavu. Taj dio igre podsjeća na Shenmue, gdje ste morali obavljati obavezne zadatke kao što je dostava kutija po lukama, ali u The Last Worker postoji malo više aktivnosti jer morate pažljivo pregledati pakete kako biste provjerili jesu li oštećeni ili nedostaju dijelovi. Iako nije previše naporno, nije ni najzabavniji dio igre, posebno kada to radite u kasnijim razinama kada se već upoznate sa svim izazovima koje igra nudi.

U igri The Last Worker ima mnogo sadržaja koji se proteže kroz šest sati igre. Iako je priča u neku ruku predvidljiva, igra nudi mnogo elemenata igre koji će vas provesti kroz širok spektar emocija: smijeh, suosjećanje, bijes, sažaljenje, razočaranje i sve između. Likovi su izuzetno dobro napisani i odigrani, a umjetnost i glazba savršeno nadopunjuju cjelokupni dojam.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox