Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Kako Xiaomi kopira Apple? – Evo 3 primjera

Nije tajna da proizvođači pametnih telefona kopiraju jedni druge. No, čini se da je najzastupljenije kopiranje Apple-a. Zanimljivu analizu povodom ovog pitanja, konkretno kopiranja Apple-a od strane Xiaomija objavio je poznati portal Android Authority. U analizi se daju i primjeri kako Xiaomi kopira Apple, a rezime prenosimo u nastavku.

Prije svega, napominjemo da ovi stavovi i mišljenja nisu produkt Bajtboxa, već Android Authority portala, čiju analizu Bajtbox ukratko prenosi.

Xiaomi je bio jedan od mnogih kineskih brendova koji su kopirali Apple i iOS početkom 2010-ih, što je bilo i razumljivo u to vrijeme i za cijene telefone koje su tada nudili. Međutim, to nije razumljivo danas kada Xiaomi ima premium telefone sa visokim cijenama.

Kako MIUI kopira iOS?

Xiaomijev MIUI ima Kontrolni centar koji je itekako sličan Apple-ovom, sve do sheme boja, sličnih klizača za svjetlinu i jačinu zvuka itd.

Pored toga, MIUI ima veoma sličan meni postavki kao i iOS, sa crnim tekstom na bijeloj pozadini i sličnim ikonama. Također, tu je i upit “završite postavljanje uređaja” u meniju postavki, koji je gotovo na identičnom mjestu kao na iOS-u.

Čak i MIUI aplikacija za kameru izgleda veoma slično kamera aplikaciji na iPhoneu.

Android Authority navodi da je prava šteta što Xiaomi to radi jer vjeruju da MIUI ima ogroman potencijal s raznim funkcijama, kao što su kontrola jačine zvuka po aplikaciji, super pozadine itd.

Kopiranje Apple-a je razočaravajuće u ovoj fazi jer Xiaomi npr. za Xiaomi 13 Pro naplaćuje 1.300 EUR, te bi za takav novac trebali očekivati više originalnosti, na kraju dodaju iz Android Authority-a.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox