Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Kina uvodi nacionalni ured za upravljanje digitalnim podacima

Kina je najavila planove za formiranje nacionalnog ureda za podatke, kao dio vizije predsjednika Xi Jinpinga o “digitalnoj Kini”. Očekuje se da će ovaj ured koordinirati dijeljenje i razvoj podatkovnih resursa u zemlji kako bi se potaknuo daljnji razvoj digitalnog gospodarstva.

Centralno prikupljanje podataka

Prijedlog je predstavljen kao dio sveobuhvatne rekonstrukcije vlade, a o njemu će se glasati na godišnjem zasjedanju Nacionalnog narodnog kongresa sljedeći petak.

Od 2014. nekoliko je kineskih gradova, uključujući Shenzhen i Šangaj, pokrenulo razmjenu podataka koja omogućuje trgovinu skupovima informacija 📷 Fanjianhua
Od 2014. nekoliko je kineskih gradova, uključujući Shenzhen i Šangaj, pokrenulo razmjenu podataka koja omogućuje trgovinu skupovima informacija  Fanjianhua

Predloženim uredom upravljat će Nacionalna komisija za razvoj i reformu (NDRC). Ova državna agencija za planiranje trebala bi prikupljati sve nacionalne, javne podatke kako bi se stvorio jednostavniji pristup upravljanju podacima i moglo dodatno ograničiti privatne tvrtke u prikupljanju informacija.

Novi bi ured također mogao imati ovlasti za istraživanje pitanja koja se odnose na digitalnu ekonomiju, od regulacije algoritama, preko digitalne ovisnosti, do kibernetičke sigurnosti.

Posljednjih godina Kina je brzo regulirala tehnologije koje se smatraju potencijalnom prijetnjom društvenoj i političkoj stabilnosti 📷 Naulireative
Posljednjih godina Kina je brzo regulirala tehnologije koje se smatraju potencijalnom prijetnjom društvenoj i političkoj stabilnosti  Naulireative

“U današnjem društvu digitalni resursi i digitalna ekonomija igraju temeljnu ulogu u gospodarskom i društvenom razvoju te su od velike važnosti za izgradnju novog obrasca razvoja, izgradnju modernog gospodarskog sustava i izgradnju novih prednosti u natjecanju među nacijama”, stoji u planu.

Predsjednik Jinping stavio je viziju “digitalne Kine” u fokus svoje administracije. On želi čitavu zemlju premrežiti pametnim gradovima povezanim s internetom, a digitalne podatke tretirati kao ključni pokretač gospodarstva koji će Kini pomoći da se njena ekonomija još učinkovitije natječe na globalnoj razini.

Jedinstveni pristup podacima

Od 2014. nekoliko je kineskih gradova, uključujući Shenzhen i Šangaj, pokrenulo razmjenu podataka koja omogućuje trgovinu skupovima informacija, od količine trgovanja ugljenom do kreditnog rejtinga poduzeća. Međutim, dosad su ti napori bili previše rascjepkani pa se posljednjih mjeseci počelo intenzivno raspravljati o jedinstvenijem pristupu koji bi obuhvatio cijelu državu.

Tijekom posljednjih nekoliko godina  Kina je brzo regulirala tehnologije koje se smatraju potencijalnom prijetnjom društvenoj i političkoj stabilnosti zemlje. Zbog toga je nekoliko domaćih tehnoloških divova kao što su Alibaba, vlasnik Tiktoka ByteDance i Tencent, bilo prisiljeno vlastima predati pojedinosti o svojim algoritmima, a tvrtke koje se bave video igrama morale su ograničiti vrijeme koje djeca smiju provesti ispred zaslona.

Početkom godine Kina je uvela i prve propise koji zabranjuju stvaranje deepfakeova koji se koriste za širenje vijesti i predstavljanje ljudi bez njihovog pristanka.

Centralna.ba