Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Konačno – Twitter je Muskov!

Nakon nekoliko mjeseci raznih trzavica i previranja, Elon Musk konačno je službeno postao vlasnik poznate društvene mreže Twitter.

Poznati milijarder dodao je Twitter svom poslovnom carstvu nakon nekoliko mjeseci prepucavanja, prenose CNBC, The Washington Post i Insider. Kupovina kompanije potvrđena je u podnesku SEC-a od strane kompanije, a Musk se proslavio otpuštanjem glavnih i odgovornih u Twitteru.

Musk je tako otpustio Paraga Agrawala, koji je naslijedio Jacka Dorseyja na mjestu izvršnog direktora Twittera, kao i glavnog finansijskog direktora Neda Segala, koji su iz zgrade ispraćeni uz osiguranje, prenosi Reuters. Pored njih, smijenjen je i Vijaya Gadde, šef politike kompanije, kojeg je Musk javno kritikovao. Otišao je i Sean Edgett, glavni savjetnik, kao i direktorica za kupce, Sarah Personette.

No, svi oni su dobili ogromnu sumu novcu za svoje probleme, odnosno otkaze, izvještava Insider. Tako je Agrawal inkasirao 38,7 miliona dolara, Sagal 25,4 miliona dolara, Gadde je dobio 12,5 miliona dolara, a Personette je dobila 11,2 miliona dolara.

Podsjećamo da je Musk još na proljeće ove godine potvrdio kupovinu Twittera, ali ubrzo se predomislio i pokušao je odustati od kupovine u petom mjesecu ove godine. Ipak, ponovo se predomislio pa je odlučio dovršiti posao kojeg je ispočetka planirao.

Najveće pitanje koje se nameće sada jeste šta Musk planira učiniti s Twitterom i kako će ta društvena mreža izgledati u budućnosti. Tako je on već davao izjave da planira promijeniti način na koji funkcioniše moderiranje Twittera, potencijalno ublažavajući norme zbog kojih je npr. bivši američki predsjednik Trump dobio trajnu zabranu pristupa Twitteru.

Musk je naveo da želi da Twitter bude kineski WeChat, na kojemu je moguće izvršiti mnoge radnje, te je postao univerzalna aplikacija za veliki broj ljudi.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox