Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Konkurencija Samsungu – Sony navodno sprema 100MP senzor kamere za mid-rangere

Poznato je da posljednjih godina proizvođači pametnih telefona kupce privlače i brojem megapiksela na kamerama telefona, iako on nije toliko značajan koliko to proizvođači potenciraju. Naravno, iz razloga što veće prodaje. Sada stižu informacije da Sony navodno radi na svom prvom senzoru za kameru od 100 MP.

Japanska kompanija Sony poznata je i po proizvodnji senzora kamere za pametne telefone, koje proizvodi za određene proizvođače telefona. Poznati kineski leaker Digital Chat Station sada prenosi informaciju da japanska kompanija sprema senzor kamere od 100 MP, ali da će on biti namijenjen mid-range telefonima.

On navodi da će ovaj senzor kamere od 100 MP biti dio Sonyjeve IMX8 serije. Nažalost, nema detaljnih informacija o ovom senzoru. IMX8 serija debitovala je sa 54 MP senzorom koji koristi Honor 70 serija, a koja je mid-range serija.

Leaker prenosi i to da Sony radi i na IMX9 seriji, čiji će IMX989 glavni senzor kamere biti namijenjen uređajima visoke klase. Navodno će on biti veličine 1” i očekuje se da će debitovati na Xiaomi 12 Ultra telefonu, koji bi trebao biti predstavljen sljedećeg mjeseca.

Svi proizvođači telefona koji koriste senzor od preko 100 MP na svojim mid-rangerima, isti senzor nabavljaju od kompanije Samsung. Samsungov 108 MP ISOCELL senzor jedan je od popularnijih na tržištu mid-range telefona i koristi ga većina telefona iz ove kategorije.

Sony očito ima za cilj da se suprotstavi Samsungu na tom polju, ali južnokorejska kompanija već radi na 200 MP ISOCELL HP3 senzoru. Motorola bi sljedećeg mjeseca trebala predstaviti pametni telefona sa 200 MP ISOCELL HP1 senzorom.

Bajtbox