Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Kriza je svima – Opala i prodaja računara u prošloj godini! Lenovo na vrhu

Isporuke pametnih telefona u prošloj godini bile su znatno smanjene u odnosu na 2021. godinu. Uzroci su razni, a najveći uključuju ograničenja lanca nabavke i rastuću inflaciju. Otprilike slično je prošlo i tržište računara.

Canalys, kompanija za istraživanje tržišta, objavila je izvještaj o globalnoj isporuci računara u četvrtom kvartalu prošle godine, ali i u čitavoj godini.

Tako je Canalys otkrio da je prodaja PC-jeva (uključujući desktop računare i prijenosne računare) smanjena za 29% u odnosu na isti period prošle godine. Prodano je 65,4 miliona računara širom svijeta u ova tri mjeseca.

Ukupne isporuke računara u 2022. godini bile su 285,1 milion, što predstavlja pad od 16% u odnosu na rastuću potražnju u 2021. godini.

Ipak, obim pošiljki je povećan u odnosu na vrijeme prije pandemije i to za 7% u odnosu na 2019. godinu.

Prema izvještaju, isporuke laptopova su zabilježile veći pad. Tako je četvrtom kvartalu prošle godine prodano 51,4 miliona laptopova, što je pad od 30% u odnosu na isti period prošle godine. Ukupno je prošle godine prodano 223,8 miliona laptopova, što je godišnji pad od 19%.

Desktop računari su doživjeli relativno manji pad i to onaj godišnji od 7% u odnosu na prošlu godinu. Kvartalno, zabilježen je pad prodaje od 24% u odnosu na četvrti kvartal 2021. godine.

Kada govorimo o brendovima, prvo mjesto u 2022. godini zauzeo je Lenovo. Drugi je bio HP, treći Dell, koji je zabilježio i najveći pad među prvih pet. Četvrti je Apple, dok listu od Top 5 u 2022. godini zaokružuje kompanije Asus.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox