Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Lockheed Martin isporučio SAD-u najsnažniji obrambeni laserski top do sada

Američka vojska dobila je ovoga mjeseca prvi taktički laserski top snage 300 kW, koji će biti ugrađivan u pokazna oružja i testiran na različitim metama

U sklopu inicijative High Energy Laser Scaling Initiative (HELSI), koju provodi američko Ministarstvo obrane, tamošnji je proizvođač vojne opreme Lockheed Martin razvio laserski top u klasi snage 300 kW, najsnažniji koji su proizveli do sada. Prije nekoliko dana objavljeno je kako je taj moćni uređaj isporučen vojsci, u stanju u kojem je spreman za integraciju u različita oružja, primarno za sada u pokazne svrhe.

Testiranje prije kraja godine

Lockheed Martin na ovom je projektu radio od 2019. godine, povećavajući snagu svoje laserske zrake do traženih 300 kW, što je u konačnici i postignuto prije nego je izvorno bilo planirano, poručio je proizvođač. “Povećali smo snagu i efikasnost te smanjili masu i volumen lasera tipa continuous-wave visoke energije, čime je smanjen rizik kod daljnjih primjena laserskih sustava visoke snage na terenu”, kažu iz Lockheed Martina.

Prvi laboratorijski testovi ovog snažnog lasera, unutar demo sklopa IFPC-HEL (Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser) bit će obavljeni već ove godine. Prilikom korištenja laser bi trebao biti u mogućnosti pogađati različite vrste meta, a zbog svoje snage trebao bi ih vrlo lako i brzo “neutralizirati”, smatraju u Pentagonu.

Sličnu tehnologiju isti proizvođač već je testirao na simuliranom gađanju krstareće rakete, što je učinjeno u suradnji s Ratnom mornaricom SAD-a. Kad je riječ o Ratnom zrakoplovstvu, i oni imaju prilike iskušati laserske topove Lockheed Martina, budući da im je ove godine isporučen prvi laser snage između 60 i 100 kW koji se može postaviti na borbene avione.

Centralna.ba