Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Međunarodni astronomski savez pokreće natječaj za imenovanje udaljenih planeta

Ove godine Međunarodni astronomski savez (IAU) pokrenuo je po treći put natjecanje za imenovanje egzoplanetnih sustava pod nazivom ‘NameExoWorlds 2022’. IAU je organizacija odgovorna za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskim tijelima te na ovaj način želi potaknuti sve zaljubljenike u astronomiju da kroz organizaciju događaja na temu egzoplanetnih sustava educiraju javnost od njihovim otkrićima. Okupite svoj tim, organizirajte astrodogađaj i predložite imena za jednu zvijezdu i njezin egzoplanet koje zajedno čine jedan od dvadeset egzosvjetova koje ove godine imamo prilike imenovati!

Zvijezda i njezin egzoplanet

Zahvaljujući nedavnim naprecima u tehnologiji i znanosti, sve je više otkrivenih egzoplaneta. To su planeti koji se nalaze u planetnim sustavima kao što je naš Sunčev sustav, a kruže oko drugih zvijezda. Do danas je otkriveno oko 5200 egzoplaneta, no taj se broj mijenja svakim danom i ubrzano raste. Stoga je Međunarodni astronomski savez ponovo pokrenuo natječaj za imenovanje 20 sustava egzoplaneta i zvijezde o kojima više možete pročitati ovdje.

Kako se prijaviti?

Ako želite dodijeliti ime egzoplanetu, prvo morate okupiti tim u kojem mogu biti vaši prijatelji, egzoplanetarni znanstvenici ili profesionalni astronimi, ljubitelji astronomije, učitelji ili predavači i naravno – učenici i studenti. Nakon toga tim mora izabrati jedan od dvadeset novootkrivenih egzosvijetova. Tim će izabrati ime i onda napraviti događaj u kojem pričaju o egzoplanetima (i po mogućnosti, imenu novog planeta). Nakon toga samo trebate predložiti ime i snimku argumenta zašto bi se taj planet tako trebao zvati.

Vaši će prijedlozi proći kroz dva stupnja selekcije: prvi je na državnoj razini, a drugi na međunarodnoj. Na državnoj se razini bira glavni prijedlog i dva zamjenska, no konačnu će odluku donijeti međunarodna zajednica. Izabrana će se imena izabrati temeljeno na opisu i značenju, kao i aktivnostima koje je tim sproveo tijekom selekcije. Imena će se predstaviti na službenoj objavi.

Rok za prijavu: 11.12.2022., s time da hrvatski tim za imenovanje proglašava odabrana imena: 17.01.2023. Međunarodni tim, konačno, proglašava nova imena 20 egzosustava: 20.03.2023.

Obrazac za prijavu imena koji se može pronaći na službenoj stranici natječaja.

Centralna.ba