Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Meta kažnjena drakonskom kaznom zbog curenja osjetljivih podataka korisnika Facebooka

Facebook se u prošlosti suočavao s raznim optužbama u vezi kršenja privatnosti i dijeljenja ličnih podataka svojih korisnika. Jedan takav okončan je u Irskoj, a američka kompanija kažnjena je drakonskom kaznom.

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) objavila je danas da je Meta-inoj irskoj podružnici izrekla kaznu od 256 miliona eura. Razlog ovako visoke kazne je kršenje podataka na Facebooku prošle godine, kada je kompanija otkrila brojeve telefona, lokacije i datume rođenja 533 miliona ljudi koji su bili korisnici Facebooka od 2018. do 2019. godine.

DPC je istragu o ovom slučaju započeo 14.04.2021. godine, nakon medijskih izvještaja o ovom skupu podataka koji su se pojavili na internetu. Istraga se odnosila na pitanja usklađenosti dijeljenja podataka sa GDPR-om Evropske unije, a koji se odnosi na poglavlje zaštite podataka. Nakon provedene istrage, DPC je donio odluku da je kompanija prekršila pravila o zaštiti podataka. Odluka ovog tijela usvojena je prošlog petka, a objavljena je jučer.

U njoj se navodi da je tokom istrage evidentirano kršenja dva člana GDPR direktive od strane kompanije Meta, što je bilo dovoljno da DPC donese odluku o kažnjavanju američke kompanije. Osim pomenute novčane kazne, Meta-i je izdata i naredba kojom se od kompanije zahtjeva da svoju obradu podataka uskladi “poduzimajući niz određenih korektivnih radnji u određenom roku”, stoji u saopštenju DPC-a.

Čitav istražni proces uključivao je saradnju sa svim ostalim nadzornim tijelima koji se bave zaštitom podataka unutar Evropske unije, a svi oni jednoglasno su prihvatili odluku irske Komisije.

Ovo je samo jedna u nizu kazni koju je Meta dobila u posljednje vrijeme zbog sličnih radnji.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox