Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Microsoft šalje Winrar u prošlost?

Jedan od najpopularnijih formata arhivskih datoteka desetljećima je RAR. Njegovo ime je akronim za Roshal Archive jer ga je prije 30 godina stvorio ruski inženjer po imenu Eugene Roshal .Također je stvorio popularni WinRAR program za arhiviranje datoteka dvije godine kasnije, 1995. godine. Od tada se neprestano ažurira, uključujući beta ažuriranje prošlog tjedna .

Korištenje WinRAR-a ili sličnih programa bio je jedini način za otvaranje RAR datoteka u sustavu Windows, jer Microsoft nikada nije dodao izvornu podršku za format. To će se vrlo brzo promijeniti.

Kao dio Microsoftovog Builda 2023, tvrtka je spomenula da će Windows 11 dodati podršku za otvaranje više formata arhivskih datoteka. Na popisu je bio i RAR. Microsoft je izjavio da dodaje ovu podršku jer Windows 11 sada koristi projekt otvorenog koda libarchive.

Spominjanje podrške za RAR, kao i podrške za otvaranje drugih formata arhive datoteka kao što su 7-zip i gz, zapalilo je internet.

The Verge je dodao da je Microsoft rekao da bi trebao početi dodavati podršku za ove formate datoteka u nadolazećoj Windows 11 preview verziji koja bi trebala izaći ovaj tjedan.

Iako je dodavanje načina za nativno otvaranje RAR datoteka u sustavu Windows 11 sjajno, čini se da ne postoji način da Microsoftov OS komprimira datoteke koristeći sam RAR. To ipak znači da će programi poput WinRAR-a vjerojatno još neko vrijeme biti potrebni. Ipak, većina nas Winrar i koristi samo za otvaranje već zapakiranih datoteka.

IZVOR


Bajtbox