Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Milioni Rusa ostali bez Instagrama

Rat u Ukrajini, nažalost, još nije prestao. Brojne velike kompanije iz čitavog svijeta uvele su različite sankcije Rusiji. Jedna od njih je i kompanija Meta, koja je prošle sedmice donijela jednu, pomalo i rigoroznu odluku, koje je naišla na oštre osude od strane Rusije. Tada su Rusi naveli da će zabraniti i Instagram, koji je do danas bio dostupan u zemlji. Danas je ta odluka stupila na snagu.

Rusija je danas zvanično zabranila još jednu Meta-inu aplikaciju. Nakon što je nedavno zabranjen Facebook, sada je u Rusiji zabranjen i Instagram.

Instagram je od danas nedostupan velikoj većini ruskog stanovništva, prema usluzi za praćenje Globak Check. Ova odluka Rusije stigla je kao reakcija na Meta-ine nove sankcije Rusiji. Naime, Meta je odlučila da će omogućiti korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje nad Rusima i ruskim vojnicima u kontekstu rata u Ukrajini. Također, na Facebooku i Instagramu privremeno će biti dopušteno korisnicima da objavama pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Ova promjena politike dostupna je u nekoliko zemalja, među kojima su Rusija, Ukrajnica, Slovačka i dr.

Nakon takve odluke Meta-e, najprije su se oglasili iz ambasade Rusije u SAD-u, te su zatražili od SAD-a da zaustavi „ekstremističke aktivnosti“ Meta-e, no očito da se niko nije obazirao na ove zahtjeve.

Rusija je i do sada kontrolisala protok informacija o ratu u Ukrajini putem društvenih mreža, ali kada je to postalo nemoguće, odlučili su u zemlji zabraniti Facebook i Twitter. Sada im se na listi zabranjenih pridružio i Instagram.

Tokom vikenda ruski influenseri na Instagramu oprostili su se sa svojim pratiocima. Posebno je zanimljiv bio prenos uživo jedne ruske modne influenserke, koja je plakala u prenosu zbog ukidanja Instagrama, te je navela da je Instagram njen život.

Bajtbox