Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Misterij riješen! Znanstvenici konačno otkrili zašto se na jednom dijelu Zemlje pojavljuje puno više jakih oluja

Oluje i drugi ekstremni vremenski događaji nisu jednako podijeljeni između dvije polovice našeg globusa. Južna hemisfera je otprilike 24 posto olujnija od sjeverne, zapravo, iz razloga koji do sada nisu bili toliko jasni. Nova studija koja detaljno proučava uzorke globalnih oluja identificira visine planinskih lanaca i cirkulaciju energije oko oceana kao dva primarna faktora u određivanju načina na koji se oluje spremaju iznad i ispod ekvatora.

Kako bi došli do svojih zaključaka, tim istraživača sa Sveučilišta u Chicagu i Sveučilišta u Washingtonu pokrenuo je niz modificiranih klimatskih modela, promatrajući kako su promjene varijabli poput topografije i oceanskih struja imale utjecaj na broj stvorenih oluja. “Zemlju ne možete staviti u staklenku, pa umjesto toga koristimo klimatske modele izgrađene na zakonima fizike i provodimo eksperimente kako bismo testirali svoje hipoteze”, kaže klimatska znanstvenica Sveučilišta u Chicagu Tiffany Shaw. Istraživači su mijenjali dio po dio svojih klimatskih modela. Kad su sravnili kopnene mase sjeverne i južne hemisfere, polovica razlike u olujnosti je nestala, prenosi Science Alert.

Kako su došli do otkrića?

Zatim su zakočili glavnu globalnu ‘pokretnu vrpcu’ oceanskih struja, koje nastaju kada se topla voda ohladi i potone na Arktiku, teče prema jugu i diže se uzdižući se uzdižući se vjetrom na Antarktiku. Uz spljoštenost svjetskih planina, ovaj gubitak u prijenosu energije doveo je razine oluja u dvije hemisfere u jednu liniju. Štoviše, satelitska promatranja pokazala su da se učestalost oluja povećava na južnoj hemisferi od 1980-ih, dok je na sjevernoj hemisferi ostala uglavnom nepromijenjena. To je vjerojatno zbog promjena u strujama izazvanih promjenama u atmosferi i temperaturama oceana. Te se promjene događaju diljem svijeta, ali na sjeveru su uravnotežene gubitkom morskog leda i snijega i povećanom apsorpcijom sunčeve svjetlosti. “Predviđa se da će južna hemisfera postati olujnija, dok su promjene olujnosti na sjevernoj hemisferi prigušene zbog sukoba između tropskih i polarnih klimatskih promjena”, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Centralna.ba