Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

MIUI 14 stiže i na evropsku verziju jednog člana Xiaomi 11 serije

Xiaomi je na predstavljanju Xiaomi 13 serije prošlog mjeseca predstavio i MIUI 14, baziran na Androidu 13. Jučer smo prenijeli informaciju da je MIUI 14 napokon počeo stizati i na Xiaomijeve telefone izvan Kine. Tako je prvi nadogradnju van Kine počeo primati Xiaomi 12. Danas je još jedan Xiaomi telefon namijenjen za evropsko tržište počeo primati pomenutu nadogradnju.

Xiaomi 11 Lite 5G NE drugi je Xiaomijev telefon izvan Kine koji je počeo primati MIUI 14, odnosno Android 13.

MIUI 14 nadogradnja za ovaj telefon dolazi s brojem firmvera V14.0.4.0.TKOEUXM i dostupna je za EEA verziju telefona (EU). Ažuriranje je trenutno dostupno samo za ‘Mi Pilot’ testere, a radi se o globalnom javnom beta programu kompanije Xiaomi.

Xiaomi 11 Lite 5G NE predstavljen je sa Androidom 11 i MIUI 12.5, a telefon je na jesen 2021. godine počeo primati i nadogradnju na MIUI 12.5 Enhanced Edition. Nakon toga je telefon dobio i svoju prvu veliku Android nadogradnju i to onu na Android 12, odnosno Xiaomijev MIUI 13. Sada telefon počinje primati i drugu veliku Android nadogradnju.

Što se tiče promjena, MIUI 14 stiže sa znatno manjim brojem predinstaliranih aplikacija i sada on uključuje svega 8 aplikacija koje se ne mogu deinstalirati. Xiaomi je najavio da će MIUI 14 imati poboljšane performanse, ali i efikasnost. Navodno je tečnost sistema poboljšana do 60%, a i aplikacije trećih strana navodno će ponuditi poboljšane performanse i efikasnost.

Pored toga, napravljene su i velike dizajnerske promjene. Kompanija je napravila promjene na ikonama, ali i cjelokupnom interfejsu. Ikone su veće, a njihova veličina može se podesiti.

Sve detalje o MIUI 14 pročitajte OVDJE, a listu uređaja koji bi trebali dobiti MIUI 14 pogledajte OVDJE.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox