Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Mnogi Android telefoni dobit će satelitsku vezu putem Snapdragon Satellite značajke

Novo partnerstvo između tvrtke za satelitske telefone Iridium i giganta za proizvodnju čipova Qualcomma dovest će satelitsku povezivost na premium Android pametne telefone kasnije tijekom godine.

To znači da se na mjestima gdje nema pokrivenosti mobilnom mrežom, telefoni mogu povezati sa prolazećim satelitima za slanje i primanje poruka. Kao što već svi manje više znamo Qualcommovi čipovi nalaze se u mnogim pametnim telefonima s Android operativnim sustavom.

Podsjetimo da je Apple najavio ovu satelitsku značajku za iPhone 14 još u rujnu 2022. Usluga je trenutno dostupna samo za slanje i primanje osnovnih tekstualnih poruka u hitnim slučajevima.

Britanski proizvođač pametnih telefona Bullitt prvi je pokrenuo vlastitu satelitsku uslugu, pretekavši Apple. Također je za hitnu upotrebu i bit će dostupan u odabranim područjima kada se prvi put pojavi. Novo partnerstvo učinit će istu uslugu dostupnom još milijunima korisnika pametnih telefona, bez vezivanja za određenu marku – ali na proizvođaču je da to omogući.

Iridium je izvorni satelitski telefonski sustav, koji je svoj prvi satelit poslao u orbitu 1997. Dovršio je osvježenje svoje mreže od 75 svemirskih letjelica 2019. Sateliti pokrivaju cijelu zemaljsku kuglu i lete u niskoj orbiti, oko 780 km iznad Zemlje, a imaju i mogućnost međusobne komunikacije, prenoseći podatke između sebe.

Snapdragon Satellite

Qualcomm je rekao da će u početku nova značajka, nazvana Snapdragon Satellite, biti ugrađena samo u njegove vrhunske čipove pa je malo vjerojatno da će se pojaviti u jeftinim uređajima. No, na kraju će biti uveden na tablete, prijenosna računala, pa čak i vozila, te će također postati usluga koja nije ograničena na komunikaciju u hitnim slučajevima – iako će se za to vjerojatno naplaćivati.

Satelitska povezivost općenito se smatra sljedećom granicom za mobilne telefone jer se bavi problemom “not-spotova” – područja gdje nema postojeće pokrivenosti. Oni su češći u ruralnim ili udaljenim mjestima. Već je uspješno implementiran za pružanje širokopojasne pokrivenosti uslugama kao što je Starlink Elona Muska.

Satelitski širokopojasni pristup je brz i općenito pouzdan, ali skuplji od kabelskih ili optičkih veza. Korištenje ove značajke bit će podložno propisima lokalnih vlasti jer neke zemlje, uključujući Indiju i Kinu, zabranjuju upotrebu satelitskih telefona.

Za više detalja pročitajte službene stranice Qualcomma.

Piše: D.M.

Centralna.ba