Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Mnogima će se svidjeti – Android 14 donosi i korisnu opciju za obavještenja/notifikacije

Google je već objavio prvu beta verziju Androida 14 za Pixel pametne telefone, sa nekim korisnim funkcijama i značajkama. No, za sve nismo saznali odmah, a jedna je itekako bitna za spomenuti. O čemu je riječ?

Jedna od najznačajnijih promjena koja je stigla sa prvom beta verzijom Androida 14 jeste mogućnost blokiranja obavještenja/notifikacija preko čitavog ekrana.

Dakle, ova će funkcija omogućiti korisnicima da zabrane određenim aplikacijama da koriste obavještenja preko čitavog ekrana. Ranije korisnici nisu imali kontrolu nad obavještenjima preko čitavog ekrana, što je za neke bilo poprilično frustrirajuće, posebno kada je telefon zaključen.

Na primjer, kada zazvoni alarm, korisnici nisu u mogućnosti vidjeti niti jedan drugi sadržaj na zaključanom ekranu.

Međutim, sa Androidom 14 to će se promijeniti. Jedna od aplikacija koja također koristi određena obavještenja preko čitavog ekrana je WhatsApp. Ubuduće se korisnici moći podesiti da se obavještenja o glasovnim i video pozivima pojavljuju u istom formatu kao i ostala obavještenja.

Novu funkciju moguće je pronaći u postavkama telefona, gdje će korisnici vidjeti listu svih aplikacija koje trenutno koriste obavještenja preko čitavog ekrana, sa tipkom za blokiranje.

Google je prošle sedmice objavio prvu beta verziju Androida 14, nakon što je u drugom i trećem mjesecu objavio dva pregleda za programere. Kada je riječ o onome što sa sobom donosi prva beta nadogradnja, promijenjeno je iskustvo navigacije gestama. Pored toga, Android 14 Beta 1 poboljšava i jezičke postavke po aplikacijama, koje su uvedene na Androidu 13. Tako će tastatura znati jezik korisničkog interfejsa aplikacije. Ranije smo saznali da će Android donijeti bolju privatnost, sigurnost i performanse, a usavršeno je i iskustvo korištenja na tabletima i sklopivim uređajima.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox