Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Musk: Umjetna inteligencija bi mogla stvoriti situaciju u kojoj je svaki posao nepotreban

Milijarder i tehnološki lider, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, izvršni predsjednik X-a, nekadašnjeg Twitter-a i vlasnik novoformiranog startupa za umjetnu inteligenciju xAI-a, rekao je u četvrtak da umjetna inteligencija (AI) ima potencijal postati “najveća remetilačka sila u historiji”.

“Imat ćemo nešto što je prvi put pametnije od najpametnijeg čovjeka”, rekao je Musk na događaju u Lancaster Houseu, službenoj rezidenciji britanske vlade.

“Teško je tačno reći koji će to trenutak biti, ali doći ćemo do tačke u kojoj posao neće biti potreban”, nastavio je Musk, govoreći zajedno s britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

“Možete imati posao iz ličnog zadovoljstva, ali AI bi to sve mogao raditi za vas”

“Možete imati posao ako ga želite imati zbog ličnog zadovoljstva. Ali umjetna inteligencija bi mogla učiniti sve. Ne znam je li to ljudima ugodno ili neugodno”, našalio se Musk.

“Bit će to poput čarobnog duha, koji vam ispunjava bilo koju želju i nema ograničenja. Neće biti onih ograničenja na tri želje i sličnih gluposti, što je i dobro i loše. Jedan od izazova u budućnosti bit će kako pronaći smisao života.”

Musk je u više navrata upozoravao na prijetnju koju umjetna inteligencija predstavlja čovječanstvu. Jednom je rekao da bi mogla biti opasnija od nuklearnog oružja. Bio je jedan od brojnih tehnoloških lidera koji su pozvali na stanku u razvoju umjetne inteligencije naprednije od OpenAI-jevog GPT-4 softvera u citiranom otvorenom pismu objavljenom početkom ove godine.

Drugi tehnološki čelnici ne slažu se s tim mišljenjem, uključujući Palantirova šefa Alexa Karpa. Govoreći za BBC Radio u junu, Karp je rekao kako smatra da “mnogi ljudi koji traže pauzu, traže pauzu jer nemaju proizvod”.

Upozorenje da AI predstavlja egzistencijalnu prijetnju za čovječanstvo

Muskovi komentari u četvrtak uslijedili su nakon završetka značajnog summita u Bletchley Parku u Engleskoj, gdje su se svjetski čelnici složili oko globalnog saopćenja o umjetnoj inteligenciji u kojem su pronašli zajednički jezik o rizicima koje tehnologija predstavlja za čovječanstvo.

Tehnolozi i politički čelnici iskoristili su summit kako bi upozorili na egzistencijalne prijetnje koje umjetna inteligencija predstavlja, fokusirajući se na neke od mogućih scenarija sudnjeg dana koji bi se mogli oblikovati izumom hipotetske superinteligencije, prenosi Index.

Na summitu su se SAD i Kina, dvije zemlje koje se najžešće sukobljavaju oko tehnologije, složile pronaći globalni konsenzus o tome kako se uhvatiti u koštac s nekim od složenijih pitanja u vezi s umjetnom inteligencijom, uključujući kako je sigurno razviti i regulisati, pišu Vijesti.ba.