Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Najbolji dosad – Samsung predstavio novi 200MP senzor kamere za telefone

Samsung Electronics danas je predstavio svoj najnoviji senzor kamere od 200 MP, nazvan ISOCELL HP2.

HP2 senzor stiže s veličinom od 1/1,3” sa 0,6 μm piksela i stiže s potpuno novom tehnologijom za proširenje dinamičkog i poboljšanom reprodukcijom boja.

Iako na prvu naziv HP2 možda sugeriše da je novi senzor lošiji u odnosu na HP3, to ipak nije slučaj u stvarnosti. Samsung je u saopštenju za javnost naveo da novi senzor koristi Samsungove tehnologije senzora slike visoke rezolucije za epske detalje. Ovo je najbolji senzor kamere za pametni telefon napravljen do sada od strane južnokorejskog tehnološkog giganta.

Samsung je predstavio svoju najnoviju tehnologiju spajanja piksela pod nazivom Tetra2pixel. U slabo osvjetljenim uslovima ona nudi impresivne opcije “bininga”.

Ovaj senzor može napraviti rafal od 15 kadrova u sekundi u svojoj matičnoj rezoluciji od 200 MP, što je dvostruko više od HP3 senzora.

Tu je i Super QPD tehnologija koja će pružiti brz i precizan AF čak i u uslovima slabog osvjetljenja.

ISOCELL HP2 senzor prvi je koji koristi Samsungovu DSG (Dual Slope Gain) funkciju u 50 MP načinu rada. Ova će funkcija donijeti “super HDR performanse”. To znači da može snimati dvije ekspozicije izbjegavajući rizik od gubitka detalja u konvencionalnom HDR načinu rada. Također, ovo mu omogućava i da snima 4K HDR video zapise pri 60 sličica u sekundi.

Senzor je već u proizvodnji, a nećemo morati dugo čekati da ga vidimo na jednom pametnom telefonu. Naime, Samsung Galaxy S23 Ultra, koji će biti predstavljen 01.02.2023. godine, koristit će ovaj senzor.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox