Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ne izgleda dobro – Samsung objavio finansijski izvještaj

Iza nas je 2022. godina. U početnom periodu 2023. godine čeka nas mnoštvo raznih izvještaja o poslovanju u prošloj godini. Kompanija Samsung objavila je izvještaj o finansijskom poslovanju u posljednjem kvartalu prošle godine, a rezultati su daleko od sjajnih.

Samsung Electronics objavio je izvještaj o zaradi u četvrtom kvartalu 2022. godine. Preliminarni rezultati ne izgledaju dobro. Tako je Samsung objavio konsolidovanu procjenu operativnog profita od 3,8 milijardi dolara za četvrti kvartal.

Ta cifra predstavljanja pad od čak 69% u odnosu na isti period 2021. godine. Ako se ovaj procijenjeni profit u četvrtom kvartalu prošle godine ispostavi tačnim, a velike su šanse, on će biti najniži Samsungov kvartal još od trećeg kvartala 2014. godine.

Procjene tromjesečnih prihoda smanjene su za 9% na 55 milijardi dolara. Smanjena potražnja za pametnim telefonima, a posebno memorijskim čipovima, glavni su pokretači negativnih finansijskih rezultata južnokorejskog tehnološkog giganta.

Analitičari predviđaju opadanje profita i u narednom periodu, dakle u prvom kvartalu 2023. godine, zbog istih faktora koji su izazvali pad u posljednjem kvartalu prošle godine.

Ipak, Samsung će početkom sljedećeg mjeseca predstaviti Samsung Galaxy S23 seriju visoke klase, koja bi sredinom tog mjeseca trebala krenuti u prodaju širom svijeta. Masovna prodaja ovih modela očekuje se u drugom i trećem kvartalu 2023. godine, što znači da bi u tom periodu Samsung mogao zabilježiti porast prihoda.

Iako to Samsung još nije službeno potvrdio, Galaxy S23 serija bit će predstavljena na samom početku sljedećeg mjeseca, tačnije 01.02.2023. godine. Samsung Galaxy S23 serija uključivat će tri modela – Samsung Galaxy S23, Samsung Galaxy S23+ i Samsung Galaxy S23 Ultra.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox