Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Nova vrsta RAM memorije mogla bi napraviti revoluciju u svijetu računala

NEO Semiconductor, vodeći razvijač inovativnih tehnologija za 3D NAND flash i DRAM memoriju, danas je najavio lansiranje svoje revolucionarne tehnologije, 3D X-DRAM.

Iz kompanije kažu da je 3D X-DRAM prva svjetska tehnologija slična 3D NAND memoriji, a rješenje je razvijeno za rješavanje trenutno najvećeg “bottlenecka” tj kapaciteta DRAM-a. Tvrtka navodi da je njezino rješenje bolje od konkurentskih proizvoda, budući da je mnogo praktičnije od ostalih opcija na današnjem tržištu.

3D X-DRAM koristi DRAM strukturu koja se temelji na tehnologiji lebdeće ćelije bez kondenzatora, objašnjavaju iz Neo Semiconductora .

3D X-DRAM čipovi mogu se proizvesti istim metodama koje se trenutno koriste za 3D NAND čipove, budući da im je potrebna samo jedna maska ​​za definiranje rupa u liniji bitova i formiranje ćelijske strukture unutar rupa.

Ova ćelijska struktura pojednostavljuje broj koraka u procesu, pružajući “rješenje velike brzine, velike gustoće, niske cijene i visokog prinosa” za proizvodnju memorije 3D sustava. NEO Semiconductor procjenjuje da njegova nova 3D X-DRAM tehnologija može postići gustoću od 128 Gb s 230 slojeva, 8 puta veću od današnje gustoće DRAM-a.

Iz ove kompanije su rekli da su u tijeku napori diljem industrije da se rješenja za 3D slaganje dovedu na tržište DRAM-a. Uz 3D X-DRAM, proizvođači čipova mogu iskoristiti trenutni, “već usavršeni” 3D NAND proces bez potrebe za egzotičnijim procesima koje predlažu akademski radovi i istraživači u industriji memorije.

Rješenje 3D X-DRAM će naizgled završiti desetljećima duga kašnjenja za usvajanjem tehnologije slične 3D NAND-u od strane proizvođača DRAM-a, dok će sljedeći val “primjene umjetne inteligencije” kao što je sveprisutni ChatGPT chatbot algoritam potaknuti povećanje potražnje za memorijskim sustavima visokih performansi i velikog kapaciteta.

Andy Hsu, osnivač i izvršni direktor tvrtke NEO Semiconductor i “uspješni tehnološki izumitelj” s više od 120 patenata, rekao je da je 3D X-DRAM vodeće rješenje na rastućem tržištu 3D DRAM-a. To je vrlo jednostavno i jeftino rješenje za proizvodnju i skaliranje, i moglo bi biti bum, posebno na tržištu servera gdje postoji velika potražnja za DIMM modulima visoke gustoće.

IZVOR

Bajtbox