Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

One UI 5.0 konačno stigao! – Ovo su TOP novosti

One UI 5.0 konačno je stigao! Samsung Galaxy S22 serija prva je koja dobija ovu nadogradnju. Na YouTubeu je osvanuo i videozapis koji nam otkriva glavne novine koje sa sobom donosi nova verzija Samsungova korisničkog interfejsa.

One UI 5.0 beta verzija trenutno je dostupna samo za Galaxy S22 seriju. Najprije je nadogradnja počela stizati korisnicima Galaxy S22 modela u Njemačkoj, da bi se nakon toga proširila i na Sjedinjene Američke Države i Južnu Koreju. Uskoro će ona stići i na ostala tržišta.

Portal Sammobile.com objavio je videozapis na svom YouTube kanalu koji nam otkriva glavne novine koje sa sobom donosi One UI 5.0, baziran na Androidu 13.

Ekipa s pomenutog portala je instalirala One UI 5.0 na Galaxy S22 Ultra i usporedila ga sa One UI 4.1 koji koristi Galaxy S22. Oni tako navode da na prvi pogled ne primjećujete radikalnu promjenu dizajna, ali da je tu mnoštvo poboljšanja pri svakodnevnom korištenju telefona, uključujući još fluidnije animacije.

Oni navode da One UI 5.0 nudi mnogo više opcija boja prilikom izbora tema. One UI 5.0 daje i mogućnost korisniku da postavi drugačiji jezik za svaku aplikaciju, pod uslovom da aplikacija podržava novu funkciju uvedenu sa Androidom 13.

One UI 5.0 uključuje i funkciju kojom korisnik može postaviti različite video pozadine za svaki kontakt. Nadalje, na One UI 5.0 su istaknutije ikone aplikacija u obavještenjima, omogućen je lakši pristup postavkama obavještenja aplikacije. Tu je i mogućnost uređivanja kolekcije pozadina za zaključani ekran, izdvajanje teksta iz fotografija. Poboljšana je i tastatura, te sada korisnici mogu prilagoditi tipku SPACE na tastaturi, a tu su i nove AR emoji naljepnice itd.

Samsung DeX je jedna od aplikacija koja je poboljšana.

Funkcija Smart Widgets je nestala sa One UI 5.0, ali je Samsung implementirao još bolji način korištenja, odnosno slaganja widgeta. Tu, kao i sve glavne novine koje sa sobom donosi One UI 5.0, možete pogledati u videozapisu ispod.

Kako se vama čini One UI 5.0?

Bajtbox